UE testează o platformă care va unifica aplicaţiile de depistare a contacţilor COVID-19

La început testarea este făcută pe un grup de şase state: Republica Cehă, Danemarca, Germania, Irlanda, Italia şi Letonia. Proiectul îşi propune să întrerupă lanţul de infectare cu coronavirus şi să salveze vieţi prin exploatarea potenţialului pe care îl au aplicaţiile mobile de depistare a contacţilor apropiaţi şi de avertizare.

„Aplicaţiile de depistare a contacţilor şi de avertizare cu privire la Coronavirus care funcţionează la nivel transfrontalier pot fi instrumente puternice în eforturile noastre de limitare a răspândirii COVID-19. În contextul în care numărul de cazuri este din nou în creştere, aplicaţiile pot completa alte măsuri, cum ar fi testarea sporită şi depistarea manuală a contacţilor. Dacă sunt utilizate pe o scară suficient de largă, acestea ne pot ajuta să întrerupem lanţurile de transmisie. Vom continua să luptăm pe toate fronturile împotriva pandemiei”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară.

Platforma îşi propune să unifice aplicaţiile utilizate de statele din UE.

„Numeroase state membre au lansat aplicaţii naţionale de depistare a contacţilor şi de avertizare. Acum este timpul ca acestea să interacţioneze între ele. Călătoriile şi schimburile interpersonale se află în centrul proiectului european şi al pieţei unice. Pasarela de interoperabilitate va facilita aceste călătorii şi schimburi în această perioadă de pandemie şi va salva vieţi.”, a spus Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă.

Pasarela de interoperabilitate este o infrastructură digitală care asigură comunicarea de informaţii între serverele aplicaţiilor naţionale. Aceasta va garanta faptul că aceste aplicaţii vor funcţiona fără probleme şi la nivel transfrontalier.

Prin urmare, utilizatorii vor trebui să instaleze o singură aplicaţie şi vor putea, în continuare, să raporteze un test pozitiv sau să primească o alertă, chiar şi atunci când călătoresc în străinătate.

Informaţiile care fac obiectul schimburilor sunt pseudonimizate, criptate, reduse la minimum şi stocate numai atât timp cât este necesar pentru depistarea infecţiilor. Pasarela nu permite identificarea persoanelor fizice.

Platforma va fi exploatată de centrul de date al Comisiei din Luxemburg. După testare, aceasta va fi operaţională în luna octombrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].