Mesajul lui Adrian Zuckerman, ambasadorului SUA, la final de 2020: Nicicând relaţiile bilaterale nu au fost mai bune

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, spune că anul 2020 a fost marcat de durere, dar că toţi „trebuie să ne umplem inimile de speranţă, acum când se apropie de sfârşit”.

„Având în vedere că am avut multe obstacole de depăşit anul acesta – unii într-o mai mare măsură decât alţii – cu toţii ar trebui să ne umplem inimile de speranţă, acum când anul 2020 se apropie de sfârşit. În ultimul an, am resimţit durerea şi discontinuitatea cauzate de o pandemie de proporţii cu care lumea nu s-a mai confruntat de mai bine de 100 de ani. În prezent, am creat vaccinuri care ar trebui să pună capăt acestui flagel mondial. Pe scurt, ar trebui să putem într-un final să lăsăm Covid-19 în urma noastră şi să ne axăm pe reconstruirea vieţilor şi a economiilor ţărilor noastre. 2021 va fi un an plin de bucurie şi realizări construite pe fundaţia creată în acest an extrem de dificil. Toţi românii ar trebui să fie mândri de tot ceea ce au reuşit să realizeze în acest an pentru a asigura copiilor lor un viitor şi mai bun în 2021”, a transmis ambasadorul SUA.

Potrivit acestuia, cea mai mare realizare a acestui an a fost transferul paşnic şi democratic de putere către un nou parlament şi un nou guvern.

„Poporul român şi-a spus cuvântul şi a ales libertatea şi statul de drept în detrimentul aiurelilor moştenite de la nepotismul şi corupţia comuniste. Acum, cu patru ani de stabilitate înainte, românii vor avea posibilitatea să îşi reconstruiască economia şi infrastructura. Angajamentul României pentru pieţele libere şi dezvoltarea economică o va transforma în liderul european care poate şi merită să fie”, a spus Adrian Zuckerman.

Acesta susţine că România a făcut progrese uriaşe în aprofundarea relaţiei bilaterale cu Statele Unite. „Nicicând aceasta nu a fost mai bună. Împreună, am atins noi cote maxime în cooperarea noastră în domeniul militar şi al securităţii, al dezvoltării economice, energetice, agrare, în aplicarea principiului statului de drept, legislaţiei 5G, aplicării legii, luptei împotriva crimei organizate şi a traficului de persoane. Aceste realizări au fost posibile datorită muncii asidue depuse de români, a angajamentului faţă de pieţele libere, faţă de statul de drept şi a încrederii în sine şi în a face lucrul corect”, a precizat diplomatul.

Printre realizările de anul acesta, ambasadorul SUA aminteşte foaia de parcurs pe zece ani în materie de cooperare în domeniul apărării. „Conform acestui plan, Armata României este modernizată în toate privinţele. De la avioane cu reacţie noi, la elicoptere, vehicule militare, la sistemele de rachete de ultimă generaţie Patriot şi HIMARS şi, cel mai important, efective militare americane suplimentare detaşate prin rotaţie în România; în prezent, forţele de apărare ale României sunt un garant credibil al graniţelor României”, a transmis oficialul american.

În opinia acestuia, alte realizări sunt acordul cu privire la recondiţionarea unui reactor nuclear şi construirea a două reactoare noi la Cernavodă, un proiect de 8 miliarde de dolari, finanţat de Banca de Import-Export a Statelor Unite (ExIm) sau cooperarea în domeniul extracţiei gazelor naturale.

„Poporul român nu ar trebui să fie nevoit să aibă un nivel de trai mai scăzut decât populaţiile din Vestul Europei. A venit vremea ca România să prospere. A venit vremea ca poporul român – toţi românii- să îşi îmbunătăţească nivelul de trai. Competiţia de pe piaţa liberă va genera bunăstare şi prosperitate pentru toţi, nu numai pentru urmaşii cu conexiuni politice şi interpuşii foştilor comunişti”, a mai spus Adrian Zuckerman.

Acesta a adăugat că este imperios necesar ca încetinirea economiei de către corupţia endemică să înceteze.

„Abilitatea celor cu conexiuni politice de a controla interesele de afaceri şi de a limita concurenţa pe piaţa liberă trebuie să înceteze. Numărul enorm de companii de stat din România, cel mai ridicat din Europa, trebuie să facă subiectul privatizării. Sunt esenţiale transparenţa şi răspunderea în mediul de afaceri. Un mediu de afaceri stabil, predictibil, total transparent va stimula dezvoltarea, va atrage noi investitori şi antreprenori şi va crea o economie competitivă”, a mai transmis ambasadorul SUA în mesajul adresat la finalul lui 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].