The Hill: Casa Albă acţionează în sensul reconfigurării rolului capitalismului în SUA

Planul de modernizare a infrastructurii prezentat de preşedintele Joseph Biden ar putea reconfigura discuţia privind rolul capitalismului, în contextul în care Administraţia federală pare să devină factorul primar care stabileşte creşterea şi funcţionarea economiei, comentează publicaţia The Hill.

Planul de circa 2.250 de miliarde de dolari propus de preşedintele Joseph Biden prevede crearea de locuri de muncă prin investiţii masive în infrastructură, în drumuri, reţele digitale, vehicule electrice, case, precum şi contracararea modificărilor climatice şi dezvoltarea de tehnologii ale viitorului.

“Planul ar redefini proiecte clasice de infrastructură, prin includerea de investiţii în angajaţi şi familii, obţinute prin creşterea taxelor impuse corporaţiilor. Propunerea ambiţioasă transformă relaţia dintre guvern şi sectorul privat, generând schimbări radicale în domenii-cheie ale economiei, schimbări care pot fi resimţite ani întregi”, notează publicaţia The Hill.

“Planul mizează foarte mult pe abilitatea Administraţiei federale de a stimula creşterea economică susţinută, într-o perioadă în care încrederea în instituţii este scăzută. Şi este aproape sigur că Joseph Biden se va expune atacurilor din partea republicanilor pentru că subminează capitalismul american şi implementează o agendă socialistă, după un scrutin tensionat în care acuzaţiile de «socialism» au fost elementele centrale ale campaniei fostului preşedinte Donald Trump”, subliniază publicaţia The Hill.

“Fiecare colţ al ţării va fi atins de acest plan într-un anumit fel. Apare o perspectivă total diferită asupra Administraţiei federale”, explică Mark Zandi, economist la Institutul Moody’s Analytics.

“Începând de la Ronald Reagan, s-a vorbit despre nefuncţionalitatea guvernului, s-a spus că avem nevoie de mai puţine instituţii guvernamentale, de o implicare mai redusă a guvernului… Aici este total opusul. Se spune că guvernul şi doar guvernul poate rezolva problemele pe care le avem, deoarece sunt foarte mari şi ne depăşesc pe toţi. Infrastructura este o problemă colectivă”, subliniază analistul.

Administraţia Joseph Biden a semnalat clar că vrea să abordeze problemele sistemice asociate structurii capitaliste a economiei, precum inegalităţile economice, dependenţa de combustibili fosili şi dispariţăţile de rasă şi gen prin acest plan.

După prezentarea Planului locurilor de muncă, peste câteva săptămâni va fi prezentat Planul familiilor, care se va concentra pe resursele umane, pe servicii medicale, alocaţii pentru copii şi credite pentru educaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].