Gimnasta Simone Biles: „Sufăr de twisties”. Este sindromul pierderii orientării în spaţiu

Retrasă din concursul pe echipe, Simone Biles a vorbit despre probleme sale medicale. I-a numit ”demoni”.

„Demonii” care au oprit-o pe Simone Biles au un nume. Se numesc „twisties”. Ce sunt? Blocaje mentale bruşte care determină pierderea orientării în spaţiu, când se efectuează exerciţii aeriene. Un fel de pierdere a conştientizării corpului, o plutire în spaţiu fără puncte de referinţă. Este o posibilă consecinţă neurofiziologică a suferinţei psihologice.

În săritura de la antrenamentul efectuat în perspectiva concursului pe echipe de marţi, Simone a încercat un salt înapoi cu două răsuciri şi jumătate, un ”Amânar foarte dificil şi periculos” (n.r. – exerciţiu făcut celebru de românca Simona Amânar), de obicei unul dintre punctele sale forte, aproape banale pentru ea. Nu l-a reuşit, a aterizat prost, departe de perfecţiunea obişnuită.

În timpul săriturii, pare să-şi fi pierdut poziţia. Prin urmare, un „twistie”. “Nu am înţeles ce s-a întâmplat, nu ştiam unde mă aflu în aer, aş fi putut să mă opresc”, a spus Simone, la o conferinţă de presă. Cei din staff au completat: „Am fost şocaţi când am înţeles ce se întâmplă”.

Fenomenul de „pierdere a sensului spaţiului” este complex, a explicat pentru AFP un antrenor francez „şi este greu de rezolvat”. Şi, mai presus de toate, poate fi „accentuat de presiune”. Gimnasta „alunecă în teama de a nu se pierde” şi astfel poate fi grav rănită. De asemenea, se manifestă în golf şi în atletism.

„Nu ai absolut niciun control asupra corpului tău şi a ceea ce face în spaţiu. Este nevoie de echipament specific şi timp pentru a o depăşi”, a explicat gimnasta Aleah Finnegan pentru The Guardian.

«În 2016, am câştigat o săritură de bronz, dar pentru a face acest lucru a trebuit să mă confrunt cu „twisties ”- a spus elveţianca Giulia Steingruber, specialistă în sărituri, într-un documentar -. Mă învârteam şi nu mai ştiam unde mă aflam: era oribil, un sentiment de goliciune. Am găsit o referinţă doar când am lovit pământul».

„Trebuia să înveţe totul puţin câteodată”, a spus antrenorul său. “Presiunea, stresul şi anxietatea pot favoriza apariţia acestor răsuciri”, a adăugat acesta.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].