Oficialii chinezi şi americani au discutat despre alimentarea tensiunilor din Taiwan. La ce concluzii au ajuns

Într-o întâlnire de o oră în cadrul summitului G20 de la Roma, secretarul de stat Antony Blinken a arătat în mod clar care este poziţia Washingtonului faţă de tensiunile crescute din Marea Chinei de Sud: se opune oricăror modificări unilaterale aduse de către Beijing la status quo-ul din Taiwan.

Recent, pe fondul exerciţiilor militare chineze în spaţiul aerian apărat de Taiwan, a dus la o creştere a tensiunilor dintre cele două ţări. Statele Unite ale Americii, în calitate de aliat strategic al Taipeiului, şi-a manifestat încă de la început dorinţa de reconciliere.

De cealaltă parte, ministrul de externe chinez Wang Yi se arată îngrijorat cu privire la diferite aspecte abordate eronat de partea americană: „Americanii nu au înţeles că au lezat drepturile şi interesele legitime ale Chinei şi solicităm părţii americane să-şi schimbe retorica. Dorim promovarea relaţiilor bilaterale, dar pe calea dezvoltării sănătoase”.

La sfârşitul anului, cei doi preşedinţi, Joe Biden şi Xi Jingping se vor întâlni într-un summit virtual pentru a discuta natura relaţiilor dintre Washington şi Beijing. China revendică insula ca parte a propriului teritoriu şi consideră orice intervenţie străină asupra Taiwanului ca o ingerinţă în afacerile sale interne, relatează Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].