Vladimir Putin obligă Germania să-şi asume rolul de putere globală

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat duminică o creştere dramatică a cheltuielilor militare în vederea invaziei Rusiei în Ucraina, în ceea ce este considerat un discurs istoric care marchează o schimbare de paradigmă în politica externă şi de apărare a Germaniei.

Scholz a declarat că Germania va investi de acum înainte mai mult de 2% din PIB în apărare, faţă de aproximativ 1,5% în prezent, după ani de zile în care a rezistat solicitărilor aliaţilor din NATO în acest sens, şi a înfiinţat un fond de 100 de miliarde de euro pentru înzestrarea armatei, potrivit Reuters.

De asemenea, el a prezentat planurile de reducere a dependenţei Germaniei de Rusia pentru jumătate din necesarul de gaze naturale, alimentând speranţele că Berlinul ar putea lua în considerare mai mult preocupările geostrategice în toate relaţiile sale comerciale.

“Războiul lui Putin” a marcat o ruptură în politica externă germană, a spus el, adăugând că “cerinţa este cât mai multă diplomaţie fără a fi naiv”.

Germania s-a confruntat timp de zeci de ani cu critici pentru că nu a jucat pe scena mondială un rol pe măsura dimensiunii sale ca cea mai mare economie europeană şi a trecut cu vederea preocupările geostrategice în goana sa după oportunităţi economice.

Această poziţie a fost supusă unei examinări intense pe parcursul crizei din Ucraina, ceea ce i-a determinat pe unii analişti, în special în Statele Unite, principalul aliat în materie de securitate, să numească Germania veriga slabă a alianţei militare occidentale NATO.

Guverne germane succesive au sprijinit construcţia gazoductului baltic Nord Stream 2 pentru a pompa gazul din Rusia direct în Germania, în pofida îngrijorărilor aliaţilor occidentali că aceasta ar submina securitatea Ucrainei, ţară de tranzit tradiţională.

Într-o răsturnare de situaţie la 180 de grade, Scholz a suspendat marţea trecută Nord Stream 2, iar sâmbătă a fost de acord să scoată Rusia din SWIFT şi a declarat că Germania îşi va mări rezervele de cărbune şi gaze şi va pune rapid în aplicare planurile de construire a unor terminale GNL, care au fost suspendate de mult timp.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].