Războiul din Ucraina, în a 66-a zi. Norvegia oferă armatei sistemul de rachete Mistral / Ruşii fură ventilatoarele din spitale. Bombardamentele continuă, Azovstal este complet distrus / Statele Unite sprijină Kievul să lupte. Se merge spre un „război total”. Apelul comandantului Brigăzii 36 maritime ucrainene către Erdogan. 51 de tancuri confiscate. Nou schimb de prizonieri

UPDATE 23:00 Moscova: „peste 200 de naţionalişti” ucişi

Forţele aeriene ruse au lovit astăzi posturi de comandă, zone de echipamente militare şi depozite de muniţie şi combustibil din Ucraina, ucigând „peste 200 de naţionalişti”. Astfel a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov, citat de Tass. De asemenea, ruşii au distrus 23 de vehicule blindate.

UPDATE 22:30 Avion de recunoaştere rusesc în spaţiul suedez

Un avion de recunoaştere rusesc a încălcat spaţiul aerian suedez. Acest lucru a fost raportat de Ministerul Apărării din Stockholm. Suedia ia în considerare posibilitatea de a solicita aderarea la NATO, după invazia rusă în Ucrainei.

UPDATE 22:00 Pe reţelele sociale ruseşti, nume de diplomaţi israelieni numiţi mercenari

Numele şi numerele de paşapoarte israelienilor, inclusiv diplomaţilor, acuzaţi că sunt „mercenari”, au fost publicate pe un canal Telegram apropiat Kremlinului, susţine jurnalistul israelian Yossi Melman, menţionând că cei 10 diplomaţi de pe listă au fost angajaţi la graniţa dintre Ucraina şi Polonia, pentru a ajuta la repatrierea israelienilor la începutul conflictului. Pentru reporter, Moscova a dorit să transmită un mesaj statului evreu, supărat de recenta schimbare de politică faţă de invazie. La începutul conflictului, Israelul s-a remarcat prin echilibru, încercând să se prezinte ca un mediator, în numele bunelor relaţii pe care le întreţine atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, şi datorită marilor comunităţi evreieşti care trăiesc în ambele ţări.

UPDATE 21:30 Cetăţean danez ucis: lupta în Mikolaiv

Un cetăţean danez în vârstă de 25 de ani a fost ucis marţea trecută în Ucraina, a anunţat familia, potrivit unui comunicat al Ministerului danez de Externe. Tânărul, potrivit TV2, lupta cu forţele ucrainene şi făcea parte dintr-un grup de 8 militari implicaţi în luptele de la Mikolaiv. 6 dintre ei ar fi murit.

UPDATE 21:20 Situaţia de la Azovstal, complicată

„În ceea ce priveşte evacuarea civililor şi a soldaţilor răniţi de Azovstal, ruşii au continuat să atace instalaţia cu artilerie aseară, provocând noi prăbuşiri şi noi distrugeri”, susţine Sviatoslav Palamar, adjunctul comandantului regimentului ucrainean Azov. „Începutul de încetare a focului, care ar fi trebuit să înceapă la 6, a început abia la 11 şi este adevărat, acum ambele părţi respectă încetarea focului”. 

UPDATE 21:00 Kiev, ruşii continuă să bombardeze Mariupol

Armata ucraineană a declarat că avioanele ruseşti continuă să lanseze atacuri asupra oraşului asediat Mariupol, concentrându-se asupra fabricilor de oţel Azovstal, unde se refugiază trupele şi civilii. Într-o postare pe Facebook, Statul Major al Forţelor Armate a mai susţinut că armata ucraineană a recăpătat controlul asupra a patru aşezări din regiunea Harkov.

UPDATE 20:40 Tass, 25 de civili au părăsit Azovstal

Un grup de 25 de civili au părăsit combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, susţine agenţia de presă rusă Tass. Printre aceştia se numără şi 6 copii sub 14 ani. Bombardată puternic de ruşi, marea uzină siderurgică este ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din Mariupol. Pe lângă apărătorii oraşului, mulţi civili s-au ascuns în buncărele subterane ale fabricii.

UPDATE 20:30  Zelenski în conversaţie cu Johnson, concentrare pe Mariupol

Preşedintele ucrainean a avut un interviu cu premierul britanic Boris Johnson. Zelenski, pe Twitter. „Ţin legătura cu Boris Johnson. (Noi) Am vorbit despre situaţia de pe câmpul de luptă şi din oraşul blocat Mariupol. (Noi) am discutat despre sprijinul defensiv pentru Ucraina şi despre eforturile diplomatice necesare pentru atingerea păcii”, a scris Zelenski.

UPDATE 20:00 Rachete balistice în vestul Odessei. Explozii şi în centru

Atacul cu rachete în regiune. Pista aeroportului a fost deteriorată şi nu mai este utilizabilă. Mass-media şi martorii ucraineni anunţă mai multe explozii în oraşul sudic Odesa din Ucraina, la scurt timp după ora locală 18.00.  

UPDATE 19:30 Zelenski, în contact cu lideri elveţieni; cere ajutor şi reconstrucţie

Preşedintele ucrainean a vorbit cu omologul său elveţian Ignazio Cassis, cu care a vorbit despre „ajutorul umanitar din partea Confederaţiei”. „Am discutat despre pregătirile pentru conferinţa privind reconstrucţia Ucrainei şi rolul Elveţiei ca mediator în furnizarea de servicii consulare ucraineniilor din Rusia”, a adăugat liderul de la Kiev pe Twitter.

UPDATE 19:00 Kiev: nou schimb de prizonieri cu Rusia

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunţat un nou schimb de prizonieri cu ruşii. Conform a ceea ce însăşi Vereşciuk a scris pe reţelele de socializare, „14 ucraineni, 7 soldaţi şi 7 civili, inclusiv o femeie însărcinată, se întorc acasă”.

Un canal rusesc a arătat o simulare a distrugerii armelor atomice pe care ar putea-o produce asupra oraşelor europene. 

UPDATE 18:00 Ruşii au atacat un post de frontieră din regiunea Kursk

Punctul de frontieră Krupets, din regiunea rusă Kursk, a fost ţinta unor atacuri. Guvernatorul local a informat, subliniind că nu au fost victime. Krupets, potrivit autorităţilor ruse, a fost lovit şi ieri.

UPDATE 17:00 În noile fotografii din satelit, Azovstal apare distrus aproape în întregime

Aproape toate clădirile uzinei siderurgice întinse Azovstal, ultimul bastion ucrainean din Mariupol, au fost distruse: noi imagini din satelit de la Maxar Technologies, publicate de CNN, arată acest lucru. Există găuri mari în acoperişuri, un semn al unui atac militar, unele prăbuşite complet şi unele clădiri reduse la stadiul de moloz. Multe dintre clădirile rezidenţiale şi guvernamentale aflate direct la est de fabrică au fost complet distruse.

Din imaginile din satelit realizate ieri – scrie CNN – nu este clar dacă au fost distruse şi structurile subterane în care se refugiază soldaţii şi civilii ucraineni.

UPDATE 16:10 Kievul confiscă tancurile care aprovizionau trupele ruse

DBR, agenţia de investigare a statului ucraineană, a confiscat 51 de tancuri bieloruse care fuseseră aduse pe teritoriul ucrainean în ajunul atacului de la Moscova cu 3.000 de tone de combustibil care, potrivit informaţiilor furnizate de agenţie, erau destinat să furnizeze sprijin logistic pentru înaintarea trupelor moscovite în direcţia Sumi.

UPDATE 16:00 Kiev: Moscova refuză coridorul umanitar din Mariupol

Rusia continuă să respingă propunerile ucrainene pentru un coridor umanitar, pentru evacuarea civililor din Mariupol. Acest lucru a fost declarat de consilierul prezidenţial ucrainean Mikhailo Podoliak, citat de Kyiv Independent. „Pentru ei, este simbolic să distrugă Mariupol şi luptătorii regimentului Azov”, a spus Podoliak.

UPDATE 15:30 Azovstal, comandantul apel către Erdogan: aduceţi-ne în siguranţă

Comandantul Brigăzii 36 maritime ucrainene Sergi Volinski (Volin) a făcut un apel direct către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan la Haberturk TV să aplice procedura de „extracţie” şi să-i ducă în Turcia, scrie Ukrainska Pravda.

„Stimate domnule preşedinte Erdogan, avem 600 de soldaţi răniţi care au mare nevoie de ajutor. Avem cu noi civili care au fost răniţi. Avem, de asemenea, sute de civili şi 60 de copii care caută siguranţă cu noi în unitate. Cel mai mic are 4 luni. Fac acum apel la poporul turc, la Preşedinte să ne aplice procedura de extracţie, să facă tot posibilul pentru a aduce garnizoana Mariupol în Turcia, să ne îndepărteze de Azovstal cu garanţii de securitate din partea turcă. Ne bazăm mult pe ajutorul tău”.

Comandantul a adăugat că situaţia din oţelăria Azovstal este foarte grea, luptele nu s-au oprit niciodată. Armata rusă foloseşte zilnic lovituri aeriene, diverse sisteme de artilerie din baze terestre şi navale, efectuează operaţiuni de asalt cu ajutorul tancurilor, vehiculelor de luptă de infanterie şi a unor mari grupuri terestre.

UPDATE 14:25 Strănepoata lui Hruşciov, despre invazia Rusiei în Ucraina: Suntem mai aproape de război nuclear decât am fost în timpul crizei rachetelor din Cuba. Ucraina este „într-o oarecare măsură un pion” 

UPDATE 13:44 Parlamentarii ucraineni vor să impună sancţiuni împotriva unor personalităţi ale Bisericii Ortodoxe Ruse. În special, împotriva Patriarhului Kirill şi a Mitropolitului Tikhon.

UPDATE 13:20 Norvegia a oferit Ucrainei sistemul de rachete sol-aer Mistral, a declarat ministrul Apărării, Bjorn Aril Gram.

“Mistral poate doborî drone şi avioane la altitudini de până la trei kilometri”.

UPDATE 13:00 Ruşii fură tot ce prind. Au luat cu ei ventilatoarele din spitalele aflate în Mariupol 

UPDATE 11:15 Pompierii ucraineni au detectat 3.118 dispozitive explozive, inclusiv o bombă artizanală 

În Donbas au fost respinse 14 atacuri inamice la sfârşitul săptămânii trecute, au fost distruse 11 tancuri, 7 sisteme de artilerie, 28 de vehicule blindate şi 14 autovehicule. Peste 20 de clădiri rezidenţiale din regiune au fost transformate în ruine în timpul zilei. 

UPDATE 10:30  Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a spus că administraţia Biden are în vedere includerea Rusiei pe lista statelor sponsori ai terorismului 

UPDATE 10:15 Premierul slovac Heger a declarat recent că ar putea transfera Ucrainei MiG-29 slovace dacă aliaţii vor proteja cerul Slovaciei până în 2024, când aceasta îşi va primi avioanele F-16

În vizita sa de ieri din Slovacia, ministrul polonez al Apărării Blaszczak (Blaşciac) a confirmat că F-16 poloneze vor începe să patruleze spaţiul aerian al Slovaciei. 

UPDATE 10:00 Polonia a trimis peste 200 de tancuri Ucrainei în ultimele săptămâni

Concret, au fost trimise 232 de tancuri model T-72M1, câteva zeci de IFV, mai multe obuziere autopropulsate 2S1 Gvozdika şi lansatoare de rachete BM-21 Grad.

 

IFV = infantry fighting vehicle. vehicul sau maşină de luptă pentru infanterie – un vehicul blindat de luptă conceput şi echipat pentru a transporta o grupă de infanterie pentru luptă. asigură posibilitatea de a executa foc din interiorul vehiculului, sub protecţia blindajului. din construcţie, este înarmat cu un tun cu calibrul de cel puţin 20 mm şi, uneori, cu o instalaţie de lansare a rachetelor antitanc; reprezintă principalul sistem de arme pentru formaţiunile de infanterie sau de infanterie mecanizată/moto din trupele de uscat. 

UPDATE 9:30 19 copii au fost ucişi şi peste 398 răniţi de la invazia totală a Rusiei în Ucraina

Zonele în care au fost răniţi sau ucişi copii:

 

  • Regiunea Doneţk – 139
  • Regiunea Kiev – 115
  •  Regiunea Harkov – 95
  • Regiunea Cernigov – 68
  • Regiunea Kherson – 44
  • Nikolayevsk – 43
  • Luganskaya – 37
  • Zaporozhye – 27
  • Sumskiy – 17
  • Kiev – 16
  •  Zhytomyr – 15

De asemenea, au fost distruse 1.570 de instituţii de învăţământ, dintre care 111 au fost distruse în totalitate.

UPDATE 9:00 SUA au transmis Indoneziei, ţara gazdă a G20, că Rusia nu ar trebui să participe la summit – Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe

Nu se ştie dacă Joe Biden va participa la summit. 

 

Anterior, s-a raportat că atât Zelensky, cât şi Putin au fost invitaţi la G20. Amândoi au acceptat invitaţia (https://t.me/u_now/46189), dar nu s-a comunicat dacă Putin însuşi va participa la summit. 

UPDATE 8:45 Ministerul de Interne a declarat că a primit peste 7.000 de rapoarte de persoane dispărute de la începutul războiului. Aproximativ jumătate dintre ele au fost găsite

 

De asemenea, aproximativ 2.000 de cadavre au primit statutul de neidentificate. Dintre acestea, 1 282 au fost identificate ulterior. Până în prezent, au fost ordonate 927 de examinări ADN în cadrul dosarelor penale. 

UPDATE 8:30 Rusia a schimbat tactica de război în Ucraina, săptămâna viitoare este decisivă

Potrivit experţilor militari estonieni, situaţia din Donbass nu este acum în favoarea ruşilor. Linia de apărare construită de Ucraina face posibilă limitarea ofensivei inamicului.

 

Există încercări de a străpunge linia frontului în apropiere de Harkov.

 UPDATE 8:20 Melitopol, care este controlat de trupele ruseşti, vrea să pună în circulaţie ruble începând cu 1 mai

UPDATE 8:10 Curaj incredibil. Un ucrainean a evacuat 200 de persoane din Mariupol cu o dubă avariată  

UPDATE 7:45 Două şcoli şi 20 de clădiri au fost lovite în Rubizhne şi Popasna, iar nouă clădiri rezidenţiale au fost avariate în Girskoye şi alte 10 în Orikhove, a declarat şeful regiunii Luhansk, Serhiy Gaidai.

UPDATE 7:20 Ucraina avertizează că negocierile de pace cu Rusia sunt în pericol de a eşua 

UPDATE 7:10 O maşină cu voluntari a fost atacată de ruşi lângă Popasna, vineri

În vehicul se aflau doi localnici şi un locuitor din Vinniţa.  Din fericire, nu au existat victime. Nu se cunoaşte numărul victimelor provocate de bombardarea comunităţii Hirsk de către ruşi noaptea trecută.

UPDATE 05:45 Azerbaidjanul îşi exprimă deschis sprijinul pentru integritatea teritorială a Ucrainei 

“Susţinem integritatea teritorială a Ucrainei, precum şi a altor ţări, şi o declarăm deschis, fără să ne ascundem. Dar, nu negăm că avem relaţii bune cu Rusia. Principiile dreptului internaţional nu ar trebui în niciun caz să fie denaturate din cauza superiorităţii politice”, a declarat preşedintele Ilham Aliyev.

UPDATE 04:20 Cinci zile sub bombardament prin câmpuri minate: un locuitor din Mariupol şi câinele său au mers pe jos spre Zaporizhzhia 

Împreună au mers timp de 5 zile şi ar fi putut muri din cauza bombardamentelor şi a vremii nefavorabile, dar au răzbătut împreună. Cine sunt ei?

Povestea câinelui şi a stăpânului său a fost spusă de voluntari:

“Au mers pe riscul lor, pentru că atunci când au pornit la drum, nu ştiau deloc care este situaţia din regiune şi dacă vor putea parcurge o asemenea distanţă pe jos”.

Starea câinelui este acum stabilă: a fost hrănit, i s-au administrat medicamente pentru paraziţi şi i-au fost tratate labele. Bărbatul şi prietenul său credincios s-au întâlnit deja cu rudele lor.

UPDATE 03:38 

Presa ucraineană raportează explozii în apropiere de Zaporizhzhya. Se presupune că din direcţia Vasylkiv. În Kherson sunt raportate, de asemenea, explozii.

Între timp, agenţia rusă RIA Novosti a relatat că “sunetele exploziilor de la graniţa ucraineană pot fi auzite până în centrul oraşului Belgorod”. 

UPDATE 02:13 Ajutorul militar american pentru Ucraina, în valoare de 33 de miliarde de dolari, va fi livrat în următoarele cinci luni 

“După cum a remarcat preşedintele Biden, dacă va fi aprobat rapid de Congres, acest pachet de ajutor poate fi pus în aplicare în următoarele cinci luni. Odată ce Congresul o va aproba, am putea foarte bine să o încadrăm în actualul an fiscal (care expiră la 30 septembrie)”, a declarat Pentagonul.

UPDATE 01:15 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, l-a calificat pe Putin drept imoral şi a vorbit despre crimele de război ale Rusiei în Ucraina.

“Este greu să te uiţi la ceea ce Putin şi trupele sale fac în Ucraina. Aşa că nu pot vorbi despre psihologia lui. Dar cred că putem vorbi cu toţii despre imoralitatea sa”, a declarat Kirby, potrivit CNN.

Franţa şi Germania sunt determinate să susţină Republica Moldova, în contextul “riscurilor destabilizării”, au anunţat vineri seară miniştrii de Externe francez şi german, Jean-Yves Le Drian şi Annalena Baerbock.

Rezumatul zilei

  • Rusia defilează cu mercenarii străini capturaţi în Ucraina.
  • Un conflict cu NATO ar putea declanşa un război nuclear, ceea ce ruşii nu îşi doresc, susţine  ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
  • Statele Unite nu cred că există indicii cum că Rusia ar urma să folosească arme nucleare.
  • Marea Britanie trimite experţi pentru a ajuta Ucraina să strângă dovezi şi să investigheze crimele de război săvârşite pe teritoriul său.
  • Rusia loveşte întreaga linie a frontului din regiunea de est Doneţk cu rachete, artilerie, bombe cu mortar şi avioane pentru a preveni regruparea trupelor ucrainene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].