NATO lansează un Fond de inovare

Joi, în cadrul unei ceremonii de semnare găzduite de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, lideri şi miniştri din 22 de ţări aliate au lansat Fondul de Inovare al NATO, primul fond de capital de risc multisuveran din lume, anunţă alianţa.

Imaginea articolului NATO lansează un Fond de inovare

NATO lansează un Fond de inovare

„Acest fond este unic”, a declarat secretarul general. „Cu o durată de 15 ani, Fondul de Inovare al NATO va contribui la aducerea la viaţă a acelor tehnologii incipiente care au puterea de a ne transforma securitatea în deceniile următoare, consolidând ecosistemul de inovare al Alianţei şi susţinând securitatea miliardului nostru de cetăţeni”.

Fondul va investi 1 miliard de euro în start-up-uri aflate la început de drum şi în alte fonduri de capital de risc care dezvoltă tehnologii emergente cu dublă utilizare, prioritare pentru NATO. Printre acestea se numără: inteligenţa artificială; procesarea de date mari; tehnologiile cuantică; autonomia; biotehnologia şi îmbunătăţirea umană; materiale noi; energie; propulsie şi spaţiu.

Fondul va completa Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord al NATO – sau DIANA – care va sprijini dezvoltarea şi adaptarea tehnologiilor emergente cu dublă utilizare la provocările critice în materie de securitate şi apărare. De asemenea, s-au înregistrat progrese semnificative pentru DIANA în cadrul Summitului de la Madrid din 2022, unde aliaţii au convenit că inovatorii care participă la programele DIANA vor avea acces la o reţea de peste 9 centre de accelerare şi peste 63 de centre de testare în Europa şi America de Nord.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].