Încălzirea globală afectează somnul. Pierdem zeci de ore de somn anual din cauza caniculei

Vara şi somnul odihnitor nu par a merge mână-n mână iar asta poate deveni un motiv în plus de stres, mai ales pentru persoanele care stau la etaje superioare sau nu au aer condiţionat. 

 

Temperaturile ridicate ne afectează direct abilitatea de a adormi şi a continua să rămânem adormiţi, arată un studiu recent publicat în jurnalul One Earth.

Cercetarea se bazează pe date de la 47.000 de oameni din 68 de ţări. Persoanele au purtat brăţări speciale pentru a le fi monitorizată calitatea somnului, coroborată cu temperatura şi clima locale. 

 

„Oamenii dorm mai puţin de când au crescut temperaturile”, spune Kelton Minor, autor al studiului şi doctorand la Universitatea din Copenhaga.

 

Iar cum temperaturile vor continua să crească, numărul de ore de somn pierdute per persoană va creşte la circa 50-58 pe an, în funcţie de abilitatea fiecărui guvern de a veni sau nu cu soluţii şi politici viabile pentru încălzirea globală.

 

„Orice ce ne afectează echilibrul general, ne afectează şi somnul”, consideră Roger Godbout, profesor la Universitata din Monstral şi director la o clinică ce studiază somnul. 

 

Cei mai afectaţi sunt oamenii vârstnici, femeile şi persoanele care trăiesc în ţări sărace sau în curs de dezvoltare. 

 

Temperatura ideală pentru somn este în jur 15 grade-19 grade Celsius, ce acum pare un deziderat şi ne face să aşteptăm cu nerăbdare anotimpul rece.

 

Bref, alte studii arată că animalele, în general, se pot adapta şi dormi confortabil la temperaturi mai reci în câteva săptămâni, dar nu există date care să susţină că ele sau oamenii se pot adapta să adoarmă la temperaturi mai ridicate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].