Poliţia din Ucraina investighează 26.000 de crime de război

Ministrul ucrainean de interne a declarat că „una dintre cele mai mari poveri” pentru poliţia din Ucraina sunt crimele de război, mai ales că anchetatorii lucrează frecvent sub focul focului.

Poliţia din Ucraina investighează 26.000 de crime de război comise de soldaţii ruşi şi se aşteaptă să descopere alte mii pe măsură ce oraşele şi satele sunt eliberate, potrivit Sky News.

Strângerea de probe pentru a urmări în justiţie forţele ruseşti a devenit una dintre cele mai mari sarcini pentru poliţia ucraineană, dar sprijinul internaţional ajută eforturile, spun autorităţile.

„În fiecare zi înregistrăm moartea multor civili. Acestea sunt crimele comise şi săvârşite de ei [de ruşi n.r.] în teritoriile ocupate”, a declarat ministrul ucrainean de interne pentru Sky News.

Referindu-se la crimele de război descoperite atunci când forţele ruseşti s-au retras din oraşele Bucea şi Hostomel de lângă Kiev, Denys Monastyrskiy a declarat că se pregăteşte pentru mai multe orori pe măsură ce războiul continuă.

„Sunt convins că ne aşteaptă şi mai multe crime în Mariupol, Volnovakha şi Severodonetsk, acele oraşe care se află în prezent sub ocupaţie şi care vor fi eliberate mai târziu. Investigăm, de asemenea, acele crime comise de conducerea politică a Federaţiei Ruse, care a dirijat trupele şi le-a permis să comită crime de război, cum ar fi violul, uciderea copiilor şi uciderea civililor în general. Ei i-au lăsat pe comandanţii lor să o facă”, a adăugat el.

Echipe formate din poliţişti, ofiţeri ai serviciilor de securitate şi procurori, colectează probe de la locurile loviturilor aeriene şi din zonele eliberate.

Recent, americanii au donat o unitate mobilă de colectare a ADN-ului pentru a-i ajuta pe anchetatori să proceseze ADN-ul din cadavrele găsite la faţa locului.

Experţi din Franţa, Lituania şi Slovacia se află, de asemenea, în Ucraina pentru a oferi sprijin. În total, peste 40 de ţări au oferit asistenţă, iar 20 de milioane de dolari au fost promişi pentru a ajuta la finanţarea biroului procurorului general ucrainean.

Rusia nu este membră a Curţii Penale Internaţionale, iar Ucraina nu a ratificat încă statutul de membru, astfel că Olanda ia în considerare înfiinţarea unui tribunal internaţional special. Probele adunate vor ajuta la potenţiale urmăriri penale în anii următori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].