Dolarul înregistrează a treia lună consecutivă de creşteri

Indicele dolarului a crescut cu 14% de la începutul anului 2022 – în mare parte datorită perspectivelor Rezervei Federală privitoare la creşterea ratei dobânzilor din SUA pentru a reduce inflaţia, aşa cum a subliniat preşedintele său, Jay Powell, la simpozionul anual de la Jackson Hole săptămâna trecută.

Avantajul monedei americane asupra altor monede reflectă, de asemenea, îngrijorările Europene privitoare la o posibilă recesiune alimentată de creşterea critică a preţurilor la energie, pe fondul ostilităţii Rusiei faţă de Occident.

„Toate indiciile duc către o creştere semnificativă a dolarului în viitor”, a spus Christian Kopf, şeful departamentului cu venit fix la Union Investment. „Dolarul este independent de importurile de energie şi nu este atât de afectat de creşterea preţurilor la energie, manifestată în special în Europa.”

Luna august va marca a treia lună consecutivă de creştere pentru moneda americană, în timp ce lira sterlină şi euro au scăzut cu 7,4% şi, respectiv, 6,6% în aceeaşi perioadă. Yenul japonez şi francul Elveţiei au scăzut cu 7,1% şi 1,5% în aceeaşi perioadă de trei luni.

Fed a încurajat marile bănci centrale să meargă mai departe cu înăsprirea agresivă a politicii monetare. Randamentele mai mari ale obligaţiunilor guvernamentale americane împing dolarul în sus, deoarece investitorii vând datorii denominate în alte valute în favoarea primelor mai bune la Trezoreria SUA.

Cu toate acestea, presiunea asupra economiei Statelor Unite este departe de a se diminua. Inflaţia din SUA a atins 8,5% în iulie, scăzând uşor faţă de luna precedentă, deşi Fed rămâne concentrată pe ţinta de inflaţie de 2%. Cifrele privind inflaţia din UE pentru luna august au fost programate să fie publicate miercuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].