Kremlinul vede “semnale” privind negocierile cu SUA pe tema acordului Noul START,dar fără “progrese”

“Există semnale privind posibila reluare a negocierilor” privind prelungirea Noului Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.

“Dar deocamdată nu sunt progrese semnificative”, a subliniat Dmitri Peskov.

Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), semnat de Statele Unite şi Rusia, a fost prelungit provizoriu în ianuarie 2021, timp de cinci ani. Înainte de invazia militară rusă în Ucraina, Statele Unite au propus Rusiei, în ianuarie 2022, măsuri de îmbunătăţire a stabilităţii strategice, fiind abordată inclusiv tema sistemelor balistice, iar Moscova solicita garanţii juridice din partea Alianţei Nord-Atlantice. Printre propunerile analizate de Washington şi Moscova figura stabilirea de limite reciproce în privinţa instalării sistemelor balistice în Europa.

La începutul lunii august, Rusia a anunţat suspendarea inspecţiilor pe bază de reciprocitate cu Statele Unite prevăzute în Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic, Moscova argumentând că reacţionează la acţiuni ale Washingtonului.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a cerut recent Rusiei şi Chinei să se implice în negocieri în sensul stabilirii unui cadru multilateral pentru controlul arsenalelor nucleare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].