Ce ţări europene ar putea fi bombardate de Rusia în caz de război nuclear? România ar putea vizată

Există încă posibilitatea ca Rusia să-şi folosească arsenalul nuclear din Ucraina pentru a opri sprijinul militar occidental pentru Kiev şi pentru a oferi Rusiei puterea psihologică.

Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa un atac nuclear? Cel mai probabil ar fi o lovitură tactică, cu o rachetă nucleară mai mică.

Putin presupune că Ucraina va fi nevoită să-şi oprească activitatea militară şi va fi dispusă să ajungă la negocieri pentru cedarea definitivă a teritoriilor  din Donbass şi Crimeea. De asemenea, crede că Occidentul nu va mai acorda ajutor militar Ucrainei de teama unei escaladări a conflictului nuclear, scrie Eurobserver

Dar consecinţele sunt greu de prevestit  şi cel mai probabil ar fi foarte nefavorabile pentru Rusia. Pentru început, lovitura nucleară a Rusiei nu va fi văzută ca un semn de putere, ci mai degrabă ca un semn de slăbiciune extremă; ca o mişcare finală şi disperată al unui imperiu în prag de prăbuşire. 

Lăsând deoparte faptul că SUA s-ar simţi forţate să reacţioneze la atacul nuclear al Rusiei şi să stabilească o poziţie şi mai puternică împotriva acesteia, este îndoielnic că Ucraina va înceta brusc să se apere.

Din acel moment nu va mai exista cale de întoarcere şi Rusia va ataca Europa. 

Rusia are 5.977 de focoase nucleare, deşi aproximativ 1.500 sunt retrase şi urmează să fie demontate din cauza defecţiunilor tehnice  sau a vechimii, scrie BBC

Din restul de aproximativ 4.500, majoritatea sunt considerate arme nucleare strategice – rachete balistice sau rachete ce pot parcurge distanţe lungi. Restul sunt arme nucleare mai mici, mai puţin distructive, pentru utilizare la distanţă scurtă pe câmpurile de luptă sau pe mare. 

Rachetele nucleare strategice sunt cele mai distructive ca RS-28 Sarmat ce se poate deplasa 18.000 km.

O singură rachetă înarmată cu 10 focoase ar putea devasta suprafeţe la fel de mari precum Texas sau Franţa, ucigând  milioane de oameni.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus că este gata să folosească arme nucleare strategice pentru a apăra teritoriul rus în cazul în care toate statele membre NATO îşi vor trimite trupele în Ucraina pentru a-i elibera teritoriile şi a alunga trupele ruse din Crimeea.

Putin va ordona să fie lovite prioritar cu rachete nucleare strategice doar statele membre NATO care reprezintă o ameninţare pentru Rusia, dar şi cele care pot să se apere de arsenalul nuclear.

În mod sigur va lovi simultan toate ţările vizate pentru că va avea câteva minute la dispoziţie ca să protejeze Rusia de atacurile NATO.

Scenariu – ţările ce pot fi atacate cu arme nucleare strategice

  • România – ar putea fi lovite baza militară cu rachete de interceptare de la Deveselu, aeroporturile, aerodromurile, sistemele de rachete Patriot, probabil şi Bucureştiul căci armele nucleare strategice au ca scop  şi anihilarea totală a unui stat din punct de vedere militar şi economic. Putin s-a tot plâns mereu că România are aceste rachete de interceptare îndreptate împotriva Rusiei, deşi este fals. 
  • Polonia –  baza militară cu rachete de interceptare, aerodromuri, oraşe (inclusiv Varşovia) şi alte obiective militare
  • Turcia – sistemul radar cu avertizare timpurie, plus alte obiective militare şi civile
  • Franţa – bazele nucleare, porturile navale, aerodromurile, bazele militare, alte obiective militare şi civile,  inclusiv Parisul 
  • Marea Britanie – bazele nucleare, radarul cu avertizare timpurie,  aerodromurile, bazele militare, porturile navale, alte obiective militare şi civile, inclusiv Londra 

Marea Britanie şi Franţa vor fi bombardate cu cele mai multe rachete intercontinentale pentru că sunt puteri nucleare. 

Marea Britanie are 225 de rachete (în special Trident II), iar Franţa are 280 rachete, majoritatea M51. 

Probabil că Rusia va lovi aceste state cu cel puţin câteva sute, maxim 1.000 de rachete nucleare. 

Restul vor fi păstrate pentru a lovi Statele Unite ale Americii care au 3.700 de rachete nucleare. 

 

Cum vor riposta SUA?

Preşedintele american Joe Biden a avertizat Rusia să nu folosească arme nucleare în războiul din Ucraina .

Vorbind în timpul unui interviu pentru CBS News, Biden a spus că o astfel de acţiune va „schimba faţa războiului ca în al Doilea Război Mondial”, adăugând: „Vor fi consecinţe”.

Cum ar răspunde SUA şi NATO la orice utilizare nucleară este greu de prezis. S-ar putea să nu vrea să escaladeze situaţia şi să rişte un război nuclear total, dar ar putea dori, de asemenea, să tragă o linie roşie.

Cu toate acestea, Rusia ar putea fi descurajată să folosească arme nucleare tactice de către o altă putere, China.

„Rusia depinde în mare măsură de sprijinul chinez”, spune dr. Heather Williams, expert nuclear la Kings College din Londra.

„Dar China are o doctrină nucleară – nu va lovi niciodată prima”. Aşa că, dacă Putin va ataca, i-ar fi incredibil de greu pentru China să-l mai sprijine.

„Dacă le-ar folosi, probabil că ar pierde China ca aliat”.

În cel mai extrem scenariu, dacă Rusia va ataca Ucraina cu arme nucleare tactice şi conflictul va escalada într-un război cu arme nucleare strategice, SUA, Franţa şi Marea Britanie vor riposta dur.

Rusia va avea multe ţinte, dar ea va fi o singură ţintă pentru cele trei puteri nucleare.

Poate că multe zone din Europa şi America de Nord vor deveni radioactive pentru mult timp şi va debuta iarna nucleară care va duce la moartea a 5 miliarde de oameni, poate chiar la dispariţia vieţii de pe suprafaţa planetei, dar în mod sigur Rusia nu va supravieţui după ce va încasa 4.000 de rachete nucleare strategice. 

[embedded content]

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]