Criza energiei împinge producători industriali europeni să se gândească la relocare peste graniţe

Volkswagen, cel mai mare con­struc­tor auto european, şi-ar putea reloca producţia din Europa de Est din cauza crizei gazelor, scrie Bloomberg. Compania analizează modalităţi de contracarare a unei pe­nurii de gaze, printre care posibile miş­cări de reloca­re în jurul reţelei sale de facilităţi globale, semnalând modul în care criza energiei provoca­tă de invadarea Ucrainei de către Rusia ameninţă să dea peste cap peisajul industrial al Europei, scrie Bloomberg, citat de ZF.

Compania deţine uzine impor­tan­te în Germania, Cehia şi Slovacia, printre ţările cu cea mai ridicată dependenţă de gazele ruseşti, cât şi unităţi în Europa de Sud care-şi obţin energia din alte părţi.

„Politicienii trebuie să restrângă explozia în prezent necontrolată a pre­ţurilor gazelor şi electricităţii“, a declarat Thomas Steg, director pe relaţii externe al companiei. „În caz contrar, companiile mici şi mijlocii cu consum mare de energie în special vor avea probleme majore şi vor fi nevoite să-şi reducă sau suspende producţia“.

În Germania, un sondaj recent arată că 90% din companii consideră scumpirea energiei drept un pericol existenţial sau o problemă majoră. A­proape una din cinci companii cau­tă să-şi mute producţia peste graniţe.

Yasmin Fahimi, preşedinte al Confederaţiei Sindicatelor Germane (DGB), a arătat că dacă guvernul nu ia măsuri urgente, Germania s-ar pu­tea confrunta cu un proces de dezin­dustrializare, notează Der Spiegel.

Peter Adrian, preşedinte al Aso­ciaţiei Camerelor Germane ale Co­mer­ţului şi Industriei (DIHK), s-a de­clarat şi mai pesimist de-atât. Ger­mania, a avertizat acesta, are în faţă mai mulţi ani de criză economică.

Există temeri de asemenea că cri­za energiei ar putea însemna sfâr­şitul modelului economic dependent de exporturi al celei mai mari econo­mii europene, potrivit Deutsche Welle.

Multe industrii exportatoare ma­jore din Germania se întreabă cum vor putea supravieţui fără energia relativ ieftină pe care s-au bazat atât de multă vreme.

Anumite sectoare din industria germană sunt în mod deosebit mari consumatoare de energie. Sectorul chimic este cel mai important. Majoritatea, dacă nu toate sectoarele mari consumatoare de energie stau la baza exporturilor germane.

Întreaga Europă riscă să-şi vadă producătorii relocându-se peste graniţe, conform oilprice.com.

În timp ce unele companii îşi reduc sau suspendă producţia, altele se gândesc să se mute în locaţii mai ieftine, cum ar fi SUA. ArcelorMittal a anunţat la începutul anului că intenţionează să-şi extindă operaţiunile din Texas, descriind statul american drept „o regiune care oferă energie foarte competitivă“.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].