LinkedIn a derulat experimente sociale pe 20 de milioane de utilizatori, timp de cinci ani, fără ca aceştia să ştie

Experimentele algoritmice ale LinkedIn ar putea fi o surpriză pentru milioane de oameni, deoarece compania nu i-a informat pe utilizatori că testele sunt în desfăşurare.

 

Experţii care studiază efectele sociale ale informaticii au declarat că efectuarea unor experimente de lungă durată şi la scară largă pe oameni, care le-ar putea afecta perspectivele de angajare, în moduri invizibile pentru aceştia, a ridicat semne de întrebare cu privire la transparenţa industriei şi la supravegherea cercetării.

 

„Constatările sugerează că unii utilizatori au avut un acces mai bun la oportunităţile de angajare sau o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte accesul la oportunităţile de angajare”, a declarat Michael Zimmer, profesor asociat de informatică şi director al Centrului pentru date, etică şi societate de la Universitatea Marquette.

 

Studiul din Science a testat o teorie influentă în sociologie numită “puterea legăturilor slabe”, care susţine că oamenii au mai multe şanse de a obţine un loc de muncă şi alte oportunităţi prin intermediul cunoştinţelor de la distanţă decât prin intermediul prietenilor apropiaţi, potrivit NewYorkTimes.

 

Cercetătorii au analizat modul în care modificările algoritmice ale LinkedIn au afectat mobilitatea profesională a utilizatorilor. Ei au constatat că legăturile sociale relativ slabe de pe LinkedIn s-au dovedit de două ori mai eficiente în asigurarea unui loc de muncă decât legăturile sociale mai puternice.

 

Într-o declaraţie, LinkedIn a precizat că, în timpul studiului, a “acţionat în mod consecvent” cu acordul de utilizare, politica de confidenţialitate şi setările membrilor companiei.

 

Politica de confidenţialitate menţionează că LinkedIn utilizează datele personale ale membrilor în scopuri de cercetare. Declaraţia a adăugat că societatea a folosit cele mai recente tehnici de ştiinţe sociale “neinvazive” pentru a răspunde la întrebări importante de cercetare “fără a face experimente pe membri”.

 

Scopul cercetării a fost de a “ajuta oamenii la scară largă”, a declarat Karthik Rajkumar, cercetător ştiinţific în domeniul cercetării aplicate la LinkedIn, care a fost unul dintre coautorii studiului. „Nimeni nu a fost dezavantajat în găsirea unui loc de muncă”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].