Membrii unei secte evreieşti, reţinuţi de poliţia mexicană, au reuşit să evadeze

Mai mulţi bărbaţi, femei şi copii au plecat miercuri seară din Huixtla, în vestul Mexicului. Ei se aflau acolo de la raidul de vinerea trecută, când doi membri au fost arestaţi sub suspiciunea de trafic de persoane şi infracţiuni sexuale grave.

Secta Lev Tahor este cunoscută pentru practicile extremiste şi pentru faptul că impune un regim strict adepţilor săi. Aceasta susţine căsătoria copiilor, aplică pedepse aspre şi le cere femeilor şi fetelor de doar trei ani să se acopere complet cu haine.

Presa locală a relatat că membrii grupului au protestat împotriva detenţiei încă de la sosire, inclusiv prin revolte şi agresarea personalului. Într-o înregistrare video a Reuters apar cei reţinuţi, îmbrăcaţi în robe aurii, gri şi albe, forţând trecerea la o poartă pe lângă doi gardieni. Un gardian cade, iar grupul trece peste el în timp ce încearcă să scape. Un tânăr este văzut întorcându-se şi lovindu-l pe paznic în timp ce acesta zace la pământ.

Nu se ştie încă unde a plecat grupul. Associated Press a anunţat că membrii au fost preluaţi de un camion şi s-au îndreptat spre graniţa cu Guatemala, în timp ce site-ul de ştiri El Heraldo de México a scris că ei că au mers pe jos câţiva kilometri înainte de a dispărea în noapte.

Complexul lor, situat la 17,5 km nord de Tapachula, în statul Chiapas, a fost atacat de o unitate de poliţie de elită după o investigaţie şi o operaţiune de supraveghere care a durat luni de zile şi care a implicat autorităţile mexicane şi guatemaleze şi o echipă privată de patru oameni din Israel, inclusiv foşti agenţi Mossad şi agenţi de informaţii interne. La faţa locului au fost găsiţi 26 de membri, printre care israelieni cu dublă cetăţenie din Canada, SUA şi Guatemala, a declarat Ministerul israelian de Externe.

Secta Lev Tahor, care în ebraică înseamnă „inimă curată”, a fost formată în Israel în 1988 şi se crede că numără până la 350 de membri, potrivit unor foşti membri. În ultimii ani, a fost nevoită să se mute dintr-o ţară în alta deoarece este monitorizată de autorităţi şi în prezent, este răspândită în Israel, SUA, Macedonia de Nord, Maroc, Mexic şi Guatemala.

Grupul este descris ca fiind ultraortodox, are propriile seturi de reguli şi a fost declarat „cult periculos” de către un tribunal israelian.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].