O organizaţie cere FIFA excluderea Iranului de la Cupa Mondială de fotbal

Un grup de apărare a drepturilor omului a cerut FIFA să interzică Iranului să participe la Cupa Mondială din acest an, după ce a împiedicat femeile să urmărească meciurile în propria ţară.

Open Stadiums a întrebat de ce ţării i se permite să participe la competiţie în timp ce „femeile iraniene rămân blocate de către oficiali în afara jocului”.

Apelul vine la câteva săptămâni după ce femeilor li s-a permis să asiste la un meci intern pentru prima dată din 1979. Cu toate acestea, grupul pentru drepturile omului s-a arătat sceptic că stadioanele vor rămâne deschise femeilor.

„Femeile iraniene nu au încredere nici în autorităţile Republicii Islamice, nici în Federaţia Iraniană de Fotbal că stadionul Azadi va rămâne deschis pentru ele după ce Cupa Mondială FIFA 2022 se va încheia pe 18 decembrie”, a declarat Open Stadiums într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui FIFA, Gianni Infantino.

De asemenea, asociaţia susţine că şi cei care călătoresc în Qatar pentru a urmări meciurile riscă să cadă în dizgraţia autorităţilor iraniene, existând temeri că spionii statului ar putea să-i urmărească pe cei care asistă la meciuri.

Interzicerea accesului femeilor la meciuri contravine regulilor internaţionale de fotbal, se arată în scrisoare, argumentând că, drept urmare, FIFA ar trebui „să excludă imediat Iranul de la Cupa Mondială 2022 din Qatar”.

Site-urile de ştiri iraniene au raportat speculaţii potrivit cărora femeilor li s-a permis să intre la meci în august, după ce FIFA a trimis o scrisoare autorităţilor, cerându-le să permită accesul mai multor femei pe stadioane.

În Iran nu există o interdicţie oficială pentru femei de a merge la evenimente sportive, dar acest lucru este rar, deoarece adesea li se refuză intrarea.

Grupul pentru drepturile omului, care militează pentru acces egal la sport în Iran, a mai afirmat în scrisoare că membrilor echipei de fotbal care va merge în Qatar în cursul acestui an li s-a interzis să se exprime în legătură cu protestele care zguduie ţara în prezent. Acestea au fost declanşate de moartea în arest a unei tinere, Mahsa Amini, după ce a fost reţinută de poliţia morală.

Scrisoarea subliniază faptul că centrul de detenţie în care a murit tânăra este acelaşi „în care sunt de obicei duse şi torturate suporterii femei dacă îndrăznesc să încerce să asiste la un meci de fotbal”.

Federaţia iraniană de fotbal şi FIFA nu au comentat, la solicitarea Reuters, scrisoarea Open Stadiums.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].