Spania şi Franţa sunt nemulţumite de propunerea Comisiei Europene privind plafonarea preţului la gaz

“Noi am cerut Comisiei Europene să formuleze o propunere şi, în ultimul minut, ne-a prezentat propunerea, care de fapt nu este adecvată”, a declarat ministrul spaniol al Tranziţiei Ecologice, Teresa Ribera, catalogând drept o “glumă” mecanismul propus de Bruxelles.

“Această propunere va genera exact inversul efectului aşteptat, va provoca o creştere a preţurilor, punând în pericol politicile privind controlul inflaţiei. Este ca şi cum Comisia Europeană ar ironiza populaţia”, a subliniat Teresa Ribera, citată de cotidianul Le Figaro.

Şi ministrul francez al Tranziţiei Energetice, Agnès Pannier-Runacher, a criticat propunerea Comisiei Europene. “Este un mecanism insuficient, care nu răspunde realităţii de pe piaţă. Comisia Europeană trebuie să propună un text operaţional, nu un text simplu de afişare politică, ce poate avea efecte adverse ori niciun efect”, a transmis Biroul ministrului francez al Tranziţiei Energetice.

Comisia Europeană a prezentat, marţi, o propunere formală privind crearea unui mecanism temporar de plafonare a tarifelor la gaze în spaţiul Uniunii Europene, o idee întâmpinată cu reticenţă de Germania şi de alte state. Mecanismul de corecţie a pieţei, agreat de principiu pe 21 octombrie de Consiliul European, urmează să fie analizat formal joi de Consiliul Uniunii Europene, la nivelul miniştrilor Energiei, potrivit publicaţiilor Le Monde şi Der Spiegel.

Comisia Europeană propune plafonarea preţurilor la gaze timp de un an, începând din ianuarie 2023, în sistemul de referinţă european TTF, bursa de gaze cu transferuri de titluri. Mecanismul de corecţie a pieţei prevede introducerea unui plafon de siguranţă al preţurilor de 275 euro/MWh pentru instrumentele financiare derivate TTF. Mecanismul ar urma să fie activat atunci când tariful instrumentelor financiare derivate TTF depăşeşte 275 euro/MWh timp de două săptămâni şi când apare o diferenţă de 58 de euro în raport cu media preţului la gaz lichefiat (GNL) timp de zece zile.

Germania, susţinută de alte state UE, a semnalat că se opune plafonării preţurilor la energie la nivelul Uniunii Europene. “Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puţin”, afirma cancelarul Olaf Scholz în octombrie, înainte de summitul UE care a agreat în principiu crearea unui astfel de mecanism. Sistemul nu va putea fi implementat fără aprobarea în unanimitate de către Consiliul UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].