Atac la adresa criptomonedelor. Banca Centrală Europeană critică Bitcoin: se află pe “drumul spre irelevanţă”

Într-un articol intitulat “Ultima rezistenţă a Bitcoinului”, directorul general al BCE, Ulrich Bindseil, şi analistul Jürgen Schaff au afirmat că, pentru susţinătorii bitcoin, aparenta stabilizare a preţului său din această săptămână “semnalează o pauză în drumul spre noi culmi”.

Cel mai probabil, însă, este o ultimă gâfâială indusă artificial înainte de drumul spre irelevanţă – iar acest lucru era deja previzibil înainte ca FTX să dea faliment şi să trimită preţul bitcoin la mult sub 16.000 USD“, au scris aceştia, potrivit CNBC.

Bitcoin a depăşit miercuri pragul de 17.000 de dolari, marcând un maxim de două săptămâni pentru cea mai mare monedă digitală din lume. Cu toate acestea, s-a luptat să menţină acest nivel, scăzând uşor până la 16.875 de dolari.

Bindseil şi Schaff au spus că bitcoin nu se potriveşte cu tiparul unei investiţii şi nu este potrivit nici ca mijloc de plată.

Designul conceptual şi deficienţele tehnologice ale Bitcoin îl fac discutabil ca mijloc de plată: tranzacţiile Bitcoin reale sunt greoaie, lente şi costisitoare“, au scris ei. “Bitcoin nu a fost niciodată folosit într-o măsură semnificativă pentru tranzacţii legale în lumea reală“.

Bitcoin nu este potrivit nici ca investiţie. Nu generează fluxuri de numerar (precum bunurile imobiliare) sau dividende (precum acţiunile), nu poate fi utilizat în mod productiv (precum mărfurile) şi nici nu oferă beneficii sociale (precum aurul). Prin urmare, evaluarea de piaţă a Bitcoin se bazează pur şi simplu pe speculaţii“, au adăugat aceştia.

Analiştii spun că insolvenţa FTX este posibil să grăbească reglementarea monedelor digitale. În Uniunea Europeană, se aşteaptă ca o nouă lege să armonizeze reglementarea activelor digitale în întregul bloc.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].