O carte pe zi: „Ferma animalelor. 1984” de George Orwell

„1984 este o carte cult, un thriller psihologic. Totuşi, prin această prefaţă, atragem atenţia asupra faptului că ar fi păcat să o reducem la eticheta ei, oarecum didactică, de distopie a totalitarismului. Credem că, înainte de orice, mesajul şi mai profund al acestei cărţi extrem de complexe ne spune că nimic din existenţa omenească nu se poate sustrage politicului. Orice expresie, orice gest reprezintă o atitudine politică.” – Anca Peiu

Cărţile aparţin britanicului George Orwell (1903-1950), faimos pentru aceste romane distopice. Două romane care au influenţat atît de mult societatea, încât termenul „orwellian”este folosit astăzi pentru a desemna constrângerile brutale ale societăţii asupra individului. Primul a apărut în 1945, al doilea în 1948.

Scriu editorii: „Ferma animalelor este o nuvelă alegorică – şi o satiră politică totodată – publicată la 17 august 1945 şi devenită imediat un bestseller. În timp, scrierea a ajuns foarte populară printre cititorii de vârste mai mici, fiind folosită adeseori şi ca lectură şcolară recomandată, însă, deşi accesibilă unui public de toate vârstele, ea este o fabulă complexă, cu nuanţe profund subversive. La Ferma „Conacul” animalele se revoltă împotriva opresorului lor, fermierul Jones, impulsionate fiind de dorinţa de a-şi clădi o viaţă în care toate animalele să aibă drepturi egale şi un trai bun. Animalele revoluţionare constată însă, de-a lungul anilor, că sunt tot mai departe de idealul lor, ferma căzând acum sub o nouă dictatură. Evenimentele istorice din care s-a inspirat Orwell sunt Revoluţia Rusă din 1917 şi perioada stalinistă ulterioară, scriitorul britanic fiind un fervent oponent al lui Stalin.

1984, ultima scriere pe care Orwell apucă să o publice, este un roman SF, distopic, apărut la 8 iunie 1949. Cartea înregistrează un succes instantaneu atât la public, cât şi în critica vremii, rămânând până astăzi un titlu canonic al literaturii universale. Şi de această dată, scriitorul se inspiră din regimurile totalitare ale secolului trecut – stalinismul din Rusia şi nazismul din Germania –, ale căror tare le regăsim în superstatul Oceania. Winston Smith, locuitor al Fâşiei Aeriene Întâi, fostă Anglia, şi funcţionar la Ministerul Adevărului, se confruntă cu regimul dictatorial condus, se spune, de Marele Frate. Trăind sub supraveghere continuă, într-o lume cu legi absurde şi crude, în care minciuna are proporţii delirante, Winston visează la libertatea pe care doar vag şi-o mai aminteşte din copilărie, se îndrăgosteşte, se iluzionează că poate lupta împotriva sistemului, îşi construieşte, împreună cu Julia, o oază de fericire, însă, curând, este nevoit să suporte consecinţele răzvrătirii şi să constate care îi sunt limitele umane.”

„Niciun roman al ultimului secol nu a fost mai marcant decât 1984 al lui George Orwell. Este aproape imposibil să vorbeşti despre propagandă, supraveghere, politici autoritare sau pervertirea adevărului fără să faci o trimitere şi către 1984.” The Atlantic

George Orwell. Ferma animalelor. 1984. Traducere din limba engleză de Anca Peiu lu Lucian Popa. Prefaţă şi tabel cronologic de Anca Peiu. Editura Corint. 461 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].