Daniel Fenechiu: Un candidat comun PNL-PSD la preşedinţie nu cred că e posibil

„PNL este un partid corect, care respectă înţelegerile stabilite. Avem un protocol care prevede o rotaţie în luna mai, în care PSD preia conducerea Guvernului şi sunt nişte ministere care urmează să se schimbe, aşa s-a stabilit la data respectivă. În protocol nu scrie că dacă miniştrii sunt performanţi, nu-i schimbăm sau dacă ne răzgândim, nu mai facem o anumită modificare. Scrie că teoretic, la data când are loc rotaţia, PSD preia primul-ministru, noi preluăm secretarul general al Guvernului, se schimbă nişte ministere şi aşa mai departe (…). Lucrurile astea nu se fac la modul că iese X şi Y în spaţiul public şi ne anunţă ce vrea PSD. Aceste lucruri în mod normal, firesc, în politică, se fac într-o manieră care este cât se poate de clasică, fiecare din partid are un reprezentant la vârf, un preşedinte, secretari generali, prim-vicepreşedinţi, echipe de negociere, se întâlnesc, discută şi în momentul în care se ajunge la o concluzie, ieşim şi informăm opinia publică (…). În momentul în care mai sunt patru luni până la momentul rotaţiei, ieşim în presă cu diverse şopârle de genul PSD apreciază, noi vrem să, nu vom accepta, vom lua următoarele măsuri, alea sunt nişte forţări, care teoretic într-o relaţie de parteneriat politic, cum avem noi cu PSD-ul în această guvernare, nu sunt admisibile, nu sunt elegante, nu fac bine coaliţiei”, a spus Daniel Fenechiu la RFI.

În opinia lui Daniel Fenechiu, coaliţia PNL-PSD va rezista până la finalul anului 2024: „Eu cred că sunt toate premisele ca această coaliţie să dureze până la finalul anului 2024. Deci în situaţia în care nu apar elemente neprevăzute, aceste artificii care se întâmplă şi acum la început de an, se vor întâmpla şi când se va face rotaţia, se vor întâmpla probabil şi la bugetul de anul viitor, probabil şi în preajma europarlamentarelor, sunt nişte artificii prin care fiecare partid încearcă să-şi maximizeze un anumit tip de electorat. Nu văd un motiv real pentru spargerea coaliţiei. Cred că sunt oameni raţionali în ambele partide care susţin ca această coaliţie să continue.

Întrebat dacă PNL şi PSD vor avea un candidat comun la alegerile prezidenţiale, Daniel Fenechiu a răspuns: „Nu-mi doresc şi nu cred că e posibil. În primul rând, cele două mari partide din România au viziuni diferite în ceea ce priveşte foarte multe lucruri, ne-au unit în această coaliţie pragmatismul şi dorinţa de a le oferi românilor o guvernare, însă unu: nu cred că ar fi bine. Doi: o asemenea decizie ar nemulţumi profund electoratul liberal. Trei: eu cred că electoratul de dreapta îşi doreşte un candidat al PNL, aşa cum electoratul de stânga îşi doreşte un candidat al PSD”.

El spune că PNL are în acest moment profil prezidenţiabil.

„În momentul ăsta, există o prefigurare la nivelul partidului, în persoana premierului Nicolae Ciucă. Cu siguranţă, în PNL există şi alte soluţii, dar în momentul în care îl avem pe Nicolae Ciucă,
care, din informaţiile care le avem, stă bine în sondaje şi reuşeşte să dea dovadă de echilibru, să conducă extrem de responsabil şi de coerent acest Guvern, cred că nu e cazul să facem alte discuţii”, a mai spus liderul senatorilor liberali.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].