Liderul opoziţiei din Senegal, Ousmane Sonko, va fi judecat pentru acuzaţii de viol

Judecătorul a sesizat camera penală din Senegal pentru proces într-o scrisoare datată 17 ianuarie şi consultată miercuri de Reuters.

Sonko a negat toate acuzaţiile.

Un proces ar putea pune în pericol intenţia sa de a candida la alegerile prezidenţiale din 2024. Politicianul în vârstă de 48 de ani, care s-a clasat pe locul al treilea la alegerile din 2019, a anunţat că va candida.

De asemenea, ar putea alimenta tensiunile politice din Senegal.

Confruntări au izbucnit în această ţară în martie 2021, când Sonko a fost iniţial convocat de judecătorul de instrucţie şi arestat.

Sonko este acuzat că a agresat sexual o femeie care lucra într-un salon de masaj şi că ulterior a ameninţat-o. El şi susţinătorii săi spun că procesul este motivat politic pentru a-l elimina din cursa prezidenţială.

Sonko se bucură de un sprijin larg în rândul tinerilor senegalezi, mulţi dintre aceştia fiind frustraţi de guvern, deoarece şomajul şi dificultăţile economice au rămas ridicate, ceea ce a dus la proteste, uneori violente.

El Hadj Diouf, avocatul reclamantului, a declarat că clientul său nu a fost surprins de decizia judecătorului.

„Nu este o surpriză. Nu avem nimic de ascuns”, a declarat el pentru Reuters.

Unii lideri ai opoziţiei şi susţinători ai lui Sonko se tem că acest caz este o încercare a preşedintelui senegalez Macky Sall, 61 de ani, de a elimina un potenţial rival popular dacă decide să candideze pentru un al treilea mandat pe fondul unei susţineri în scădere.

Guvernul lui Sall a respins acuzaţia, afirmând că această chestiune este de competenţa instanţelor.

Alţi rivali au făcut obiectul unor acuzaţii penale în trecut, inclusiv fostul primar din Dakar Khalifa Sall şi Karim Wade, fiul fostului preşedinte Abdoulaye Wade, eliminându-i din cursa prezidenţială din 2019.

Al doilea mandat al lui Sall va expira în 2024. El nu a spus dacă va candida pentru un al treilea mandat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].