ONU: specialiştii sunt îngrijoraţi de situaţia de la centrala nucleară Zaporojie

Specialiştii de la organismul de supraveghere nucleară al ONU anunţă că sunt îngrijoraţi de situaţia de la centrala Zaporojie din Ucraina.

Imaginea articolului ONU: specialiştii sunt îngrijoraţi de situaţia de la centrala nucleară Zaporojie

ONU: specialiştii sunt îngrijoraţi de situaţia de la centrala nucleară Zaporojia din Ucraina

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi-a exprimat marţi îngrijorarea cu privire la centrala nucleară ucraineană Zaporojie. Grossi s-a referit la întârzieri în rotaţia personalului, la prezenţa sporită a trupelor înarmate la faţa locului şi la luptele din zonă.

„Sunetul focurilor de artilerie în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina şi pierderea temporară a singurei linii electrice de rezervă rămase a subliniat din nou riscurile persistente de securitate şi siguranţă nucleară în timpul conflictului militar din ţară”, a explicat Grossi prin intermediul unui comunicat preluat de CNN.

Şeful AIEA a mai anunţat că membrii echipei sale staţionate la centrală au auzit aproximativ 20 de „detonări” luni după-amiază „în apropierea centralei”. De asemenea, el a menţionat o prezenţă sporită a forţelor înarmate la faţa locului în ultimele săptămâni.

„Aceasta este o tendinţă îngrijorătoare care arată urgenţa şi importanţa stabilirii unei zone de protecţie la centrala nucleară Zaporojia”, a subliniat Grossi.

Directorul agenţiei ONU şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la întârzierile continue pentru rotaţia experţilor AIEA de la faţa locului, afirmând că actuala echipă ar fi trebuit să fie înlocuită cu mai mult de trei săptămâni în urmă.

Totodată, el a confirmat că linia electrică de rezervă a centralei a fost restabilită duminică după-amiază, după ce sâmbătă dimineaţă a fost deconectată de două ori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].