Daea are programate discuţii cu comisarul european pentru agricultură despre sprijinul acordat fermierilor români

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, Petre Daea va participa luni la reuniunea Consiliului Agricultură şi Pescuit, care va avea loc la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor se vor regăsi subiecte de interes pentru fermierii români, precum: situaţia pieţelor agricole, aspecte legate de comerţ în domeniul agriculturii, pescuit şi acvacultură, regulamentul privind refacerea naturii, revizuirea iniţiativei UE privind polenizatorii, raportul elaborat de grupul de reflecţie european privind sectorul cărnii de porc.

Consiliul va invita oficialii europeni la o dezbatere despre situaţia actuală a pieţelor agricole internaţionale ce se va axa pe relaţiile cu principalii parteneri comerciali, pe actualele negocieri şi provocări legate de comerţ, inclusiv în contextul situaţiei actuale din Ucraina.

Preşedinţia suedeză va furniza informaţii cu privire la implicaţiile pentru agricultură şi silvicultură în UE referitoare la propunerea de regulament privind refacerea naturii. Comisia va informa miniştrii cu privire la raportul elaborat de Grupul de reflecţie european privind sectorul cărnii de porc şi, totodată, va furniza informaţii cu privire la comunicarea sa recent publicată privind protecţia speciilor polenizatoare.

Tot luni, ministrul va avea o întrevedere cu comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, în cadrul căreia va fi abordată tema identificării celor mai bune soluţii privind sprijinul fermierilor afectaţi, ca urmare a conflictului din Ucraina.

Europarlamentarul Dacian Cioloş i-a cerut vineri comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reevaluarea ajutoarelor compensatorii pentru fermierii români pentru a face faţă impactului războiului din Ucraina.

„Datele pe baza cărora a fost calculată valoarea ajutorului acordat fermierilor români nu arată imaginea reală a situaţiei de pe teren. Prin urmare, sugerez nu doar reluarea dialogului cu autorităţile române pe această temă, ci şi evaluarea situaţiei cu date actualizate, inclusiv misiuni de informare la faţa locului, deoarece unele dintre datele furnizate par să fie depăşite. Trebuie efectuată o analiză economică cuprinzătoare pentru a înţelege amploarea impactului pentru fermierii români în cele mai multe zone afectate”, a spus Cioloş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].