Călugării de la o mănăstire istorică din Kiev sfidează ordinul de evacuare

Guvernul a spus că trebuie să părăsească Lavra Kyiv-Pechersk până miercuri, dar călugării spun că ordinul nu are niciun temei şi intenţionează să rămână “cât de mult timp este posibil din punct de vedere fizic”, relatează AFP.

“Nu există niciun temei legal” pentru expulzare, a declarat pentru AFP arhiepiscopul Kliment, un purtător de cuvânt al bisericii, în mănăstire.

Călugării sunt membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene, care se afla sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Ruse.

După ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, Biserica a rupt legăturile cu Patriarhul rus Kirill – un susţinător al războiului.

Dar guvernul ucrainean consideră că este încă dependent de facto de Moscova.

Mănăstirea a fost fondată în secolul al XI-lea şi este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

“Biserica noastră a fost prima dintre organizaţiile religioase din Ucraina care a condamnat războiul (preşedintelui rus Vladimir) Putin împotriva Ucrainei”, a declarat Kliment.

Dar guvernul a declarat la începutul acestei luni că evacuează biserica, invocând “încălcări” ale normelor privind proprietatea de stat.

Purtătorul de cuvânt a declarat că acum există o ameninţare de “expulzare forţată” şi întreruperi ale curentului electric, apei şi internetului.

“Vom rămâne în Lavra atât timp cât va fi fizic posibil”, a spus el.

Într-un mesaj video, Mitropolitul Pavlo, care este directorul Lavrei, a făcut apel la credincioşi să “apere acest loc sfânt împreună cu noi”.

Kliment a declarat că peste 200 de călugări şi 300 de studenţi trăiesc în acel loc, plin de biserici cu cupole aurii şi care se întinde pe o suprafaţă de peste 20 de hectare.

Vineri, în faţa uneia dintre clădiri, jurnaliştii AFP au văzut un camion în care tineri aşezau cutii pline de cărţi şi mici obiecte de mobilier.

La sfârşitul anului trecut, autorităţile ucrainene au percheziţionat mai multe clădiri ale Bisericii, inclusiv Lavra, şi au sancţionat clerul acuzat că a luat poziţii pro-Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii a declarat că a “primit informaţii că poliţia are ordinul de a opri toate maşinile care transportă credincioşi în Lavra şi de a verifica pasagerii înainte de a-i lăsa să intre” în ziua evacuării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].