LIVE TEXT Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 30. Guvernul ucrainean facilitează producţia în masă de drone. Zelenski: Ucraina nu poate începe încă contraofensiva din cauza lipsei de arme

UPDATE 13:00 Zelenski: Ucraina nu poate începe încă contraofensiva din cauza lipsei de arme

Ucraina nu poate începe următoarea contraofensivă din cauza lipsei de arme, inclusiv de echipamente grele şi avioane de luptă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pentru ziarul japonez Yomiuri Shimbun.

UPDATE 12:00 Ministerul Sănătăţii: Războiul Rusiei a distrus facilităţi medicale în valoare de 2,5 miliarde de dolari în Ucraina.

Atacurile ruseşti au distrus sau deteriorat cel puţin 978 de unităţi medicale din Ucraina de la începutul invaziei la scară largă, a declarat Ministerul Sănătăţii pe 25 martie, citând un raport al Băncii Mondiale.

UPDATE 11:00 Atacurile ruseşti au provocat 2 morţi şi 6 răniţi în regiunea Kherson în ultima zi

Rusia a atacat de 67 de ori, în decurs de 24 de ore, părţile controlate de Ucraina din sudul regiunii Kherson Oblast, lansând 301 obuze de artilerie grea şi lansatoare multiple de rachete Grad, a declarat guvernatorul regiunii Kherson, Oleksandr Prokudin, la 25 martie.

UPDATE 10:00 Ministerul britanic al Apărării: Asaltul rusesc asupra Bahmut a “stagnat în mare parte”

Asaltul Rusiei asupra oraşului Bakhmut, intens contestat din estul Ucrainei, a fost “în mare parte blocat”, afirmă Ministerul britanic al Apărării.

Acest lucru este probabil în primul rând un rezultat al uzurii extreme a forţelor ruseşti. Ucraina a suferit, de asemenea, pierderi grele în timpul apărării sale.

UPDATE 09:00 Statul Major General: Rusia a pierdut 169.890 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 3.580 de tancuri, 6.932 de vehicule blindate de luptă, 5.483 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 2.623 de sisteme de artilerie, 520 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 221 de sisteme de apărare aeriană, 305 avioane, 291 de elicoptere, 2.214 drone şi 18 ambarcaţiuni.

UPDATE 08:00 ISW: Contraofensiva Ucrainei provoacă “nelinişte” în spaţiul informaţional rusesc.

Vocile din spaţiul informaţional rusesc se pregătesc pentru o contraofensivă ucraineană aşteptată, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa actualizare de război.

UPDATE 07:00 Armata ucraineană a efectuat 17 atacuri asupra poziţiilor ruseşti, distruge un elicopter rusesc Mi-24

În ultimele douăzeci şi patru de ore, armata ucraineană a lovit 17 zone în care se aflau trupe ruseşti, a doborât şase drone ruseşti şi un elicopter Mi-24 şi a distrus o unitate de artilerie, a informat Statul Major General al forţelor armate ucrainene în briefingul său de dimineaţă.

Fostul redactor al discursurilor lui Putin, dat în urmărire de autorităţile din Rusia 

 Fostul redactor al discursurilor lui Putin a fost plasat pe lista persoanelor căutate de autorităţile din Rusia.

Unul dintre foştii redactori de discursuri care a lucrat pentru Vladimir Putin a fost inclus pe o listă de persoane urmărite penal în Rusia. Abbas Gallyamov a scris discursuri pentru Putin în timpul mandatului de prim-ministru al liderului rus, în perioada 2008-2012.

 

Ulterior, Gallyamov a devenit un consultant şi analist politic, care a fost citat în mod frecvent de presa din Rusia şi din străinătate. În ultimii ani, el a locuit în străinătate.

 

Înregistrarea în baza de date a Ministerului de Interne arată că bărbatul este căutat „în legătură cu un articol din Codul penal”, fără a oferi detalii, potrivit Sky News.

 

Luna trecută, Ministerul rus al Justiţiei l-a adăugat pe Gallyamov în registrul de agenţi străini, o desemnare care duce la un control guvernamental suplimentar şi care are rolul să submineze credibilitatea celui vizat.

 

Ministerul susţine că Gallyamov „a distribuit materiale create de agenţi străini către un cerc nelimitat de persoane, s-a pronunţat împotriva operaţiunii militare speciale din Ucraina şi a participat ca expert şi respondent pe platformele de informare furnizate de structuri străine”.

 

Gallyamov a declarat vineri pentru AP că a aflat că se află pe o listă de persoane căutate de la mass-media. Nicio agenţie de aplicare a legii nu a luat legătura cu el, aşa că nu ştie ce acuzaţii i se aduc în Rusia, a precizat acesta.

 

„Presupun că, din punct de vedere formal, este vorba de infracţiunea de discreditare a armatei. Este folosit împotriva oricărei persoane care refuză să amplifice manualul de joc al Kremlinului şi încearcă să efectueze o analiză obiectivă, imparţială a ceea ce se întâmplă”, a explicat Gallyamov. 

 

Mass-media ucraineană: Austria îl va aresta pe Putin dacă va ajunge pe teritoriul său

 

Austria, în calitate de parte la Statutul de la Roma, este obligată să execute mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internaţională (CPI), a declarat Ministerul austriac al Justiţiei pentru publicaţia ucraineană Ukrinform, întrebat dacă ţara îl va aresta pe Vladimir Putin în cazul unei vizite a acestuia. 

 

Ministerul a precizat, citat de Ukrinform, că CPI a stabilit deja, în cazul fostului preşedinte sudanez Omar al-Bashir din 2019, că nici măcar şefii de stat nu au imunitate în faţa instanţei.

 

„Nimeni nu este mai presus de lege, ceea ce înseamnă în mod specific că fiecare crimă trebuie să fie investigată pe deplin. Nu trebuie să existe impunitate”, au declarat oficialii austrieci pentru publicaţie.

 

Emmanuel Macron va aborda cu Xi Jinping, în China, perspectivele de negocieri între Rusia şi Ucraina 

 

Preşedintele Emmanuel Macron va efectua o vizită de stat în China în perioada 5-8 aprilie. “Preşedinţii francez şi chinez vor avea schimburi aprofundate de idei pe tema războiului din Ucraina, pentru a lucra în sensul revenirii la pace şi în sensul respectării dreptului internaţional, în special pentru respectarea suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a ţării”, a anunţat vineri seară Preşedinţia Franţei, conform cotidianului Le Monde.

 

Preşedintele Emmanuel Macron este “ataşat menţinerii dialogului constant şi intens cu China”, a precizat Palatul Elysée. “Discuţiile din China se vor referi şi la alte crize internaţionale, din Orientul Mijlociu, din Africa, precum şi la tensiunile din zona Asia-Pacific”, subliniază Preşedinţia Franţei.

 

Emmanuel Macron a anunţat vineri, cu ocazia summitului Uniunii Europene de la Bruxelles, că Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, va fi prezentă “la o parte a programului” din China, “în numele unităţii europene”, “indispensabilă pentru construirea unui parteneriat echilibrat cu China”.

 

“China poate juca un rol util pentru a convinge Rusia să accepte cu bună-credinţă negocierile de pace cu Ucraina”, a comunicat recent Ministerul de Externe de la Paris, insistând însă pentru retragerea trupelor ruse.

 

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a sugerat că există posibilitatea lansării negocierilor pentru configurarea frontierelor Ucrainei, dar a subliniat că decizia trebuie să aparţină Kievului. “Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii sunt determinaţi să lupte; pot fi alte teritorii asupra cărora ei să decidă să încerce să le recupereze în alte moduri. Acestea trebuie să fie decizii ucrainene, despre ceea ce vor pentru viitor, abordarea în materie de suveranitate, integritate teritorială şi independenţa ţării. Ceea ce noi nu vrem, în interesul tuturor, nu vrem ca aceste lucruri să fie decise într-un loc sau într-un mod care să îi invite pur şi simplu pe ruşi să se repoziţioneze, să se reînarmeze şi apoi să atace din nou”, a declarat Antony Blinken, în cursul unei audieri în Congresul SUA.

 

Casa Albă a cerut Chinei să îndemne Rusia că oprească invazia militară în Ucraina, în contextul vizitei efectuate la Moscova de preşedintele Chinei, Xi Jinping. “În cazul în care China vrea să aibă un rol constructiv în acest conflict, atunci trebuie să exercite presiuni asupra Rusiei pentru retragerea trupelor din Ucraina, de pe teritoriul suveran ucrainean”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

 

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat vineri, la finalul summitului Uniunii Europene, că preşedintele Chinei, Xi Jinping, ar trebui să discute, după întâlnirea din Rusia cu omologul său Vladimir Putin, şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit site-ului Tagesschau.de.

 

Germania livrează Ucrainei vehicule Dachs şi mitraliere

Guvernul german a anunţat vineri că a înmânat Ucrainei, pentru prima dată, trei vehicule Dachs, precum şi mitraliere MG3 suplimentare şi sisteme de detectare a dronelor.

 

De asemenea, Germania a livrat piese de schimb pentru tancurile de luptă principale Leopard 2 şi pentru vehiculele de luptă de infanterie Marder, potrivit raportului.

 

În actualizarea sa săptămânală, guvernul german a scris că a trimis Ucrainei încă 70 de mitraliere MG3 pentru tancurile Leopard, vehiculele Marder şi Dachs, crescând numărul total la 100, transmite kyivindependent.com. 

 

Oficialii ONU au constatat atrocităţi comise de forţele militare ucrainene şi ruse  

 

Experţi ai Naţiunilor Unite au constatat atrocităţi, inclusiv execuţii, comise de forţele militare ucrainene şi ruse împotriva prizonierilor de război, conform unui raport citat de cotidianul Le Monde. 

 

Misiunea ONU pentru supravegherea respectării drepturilor omului denunţă abuzuri atribuite armatei ucrainene asupra prizonierilor ruşi. De asemenea, au fost constatate rele tratamente aplicate de forţele militare ruse prizonierilor ucraineni, potrivit raportului Naţiunilor Unite. Multe dintre abuzurile atribuite forţelor ruse au fost comise de membri ai Grupului paramilitar privat Wagner.

 

Oficialii Naţiunilor Unite s-au declarat „profund preocupaţi” de abuzurile depistate, printre care se numără execuţii extrajudiciare.

 

“Multe dintre abuzuri sunt comise imediat după capturarea militarilor pe front”, a declarat Matilda Bogner, directorul Comisiei ONU din Ucraina, potrivit site-ului Tagesschau.de. 

 

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Ucraina îşi va recâştiga probabil teritoriul printr-o combinaţie de mijloace militare şi diplomatice, a relatat France24, vineri.

„Cred că vor exista teritorii în Ucraina pentru care ucrainenii sunt hotărâţi să lupte pe teren; s-ar putea să existe teritorii pentru care să decidă că vor trebui să încerce să le recupereze pe alte căi”. a declarat Blinken.

Sursa citată mai notează că acesta a răspuns la o întrebare a republicanului Chris Stewart, care a întrebat dacă SUA vor susţine eforturile Ucrainei de a recupera Crimeea.