Premierul Poloniei atacă cea mai mare putere din UE: Germanii nu au fost atât de generoşi pe cât ar fi trebuit

Într-un interviu acordat după summitul liderilor UE de la Bruxelles, liderul conservator polonez a declarat că cea mai mare economie a UE trebuie să facă un pas înainte.  Polonia cere ca UE şi NATO să îşi revizuiască regulile de cheltuieli şi să dea drumul la investiţii militare masive.

Printre propunerile Varşoviei se numără: Aliaţii NATO ar trebui să îşi majoreze drastic obiectivul de cheltuieli pentru apărare, UE ar trebui să analizeze posibilitatea de a strânge noi datorii în scopuri de apărare, iar ţările ar trebui să accelereze eforturile de a reutiliza activele ruseşti îngheţate pentru efortul de război.

Dar cele mai ascuţite comentarii ale lui Morawiecki au vizat Germania, care a avut în ultima vreme o relaţie tensionată cu Polonia.

Germania ar trebui “să trimită mai multe arme, să trimită mai multe muniţii şi să dea mai mulţi bani Ucrainei, pentru că este de departe cea mai bogată şi cea mai mare ţară“, a spus el pentru POLITICO.

Nu au fost atât de generoşi pe cât ar fi trebuit să fie“, a spus premierul polonez. “Îi încurajez în continuare să facă acest lucru”.

Polonia cere ca ţările occidentale să facă mai mult

Polonia, una dintre cele mai importante ţări UE în ceea ce priveşte sprijinul militar acordat Ucrainei, s-a alăturat capitalelor estice pentru a presa în mod repetat ţările occidentale cu privire la propriul lor ajutor pentru Kiev. Şi, în timp ce ţări puternice precum Germania şi Franţa notează că au oferit Ucrainei stocuri considerabile de arme, vehicule şi bani, eforturile lor au lăsat în continuare nemulţumiţi unii omologi din est.

Varşovia a fost deosebit de vocală, iar Morawiecki, care se confruntă cu alegeri la sfârşitul acestui an, a fost în fruntea atacului.

“Nu îi atac”, a declarat premierul, “doar spun ceea ce este evident”.

Morawiecki a recunoscut că Berlinul a făcut schimbări politice – care includ investiţii masive pentru a-şi moderniza armata şi inversarea interdicţiei de a trimite arme într-o zonă de război. În special, el a subliniat decizia Germaniei de a trimite tancuri de luptă Leopard în Ucraina.

“În urmă cu trei luni, Germania a spus că nu este posibil. Acum, este posibil”, a spus el, “aşa că îşi schimbă abordarea”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].