Albinele ar putea ajuta la urmărirea microorganismelor din oraşe

Elizabeth Henaff, profesor asistent la NYU Tandon School of Engineering, din SUA, a declarat: „Pentru cei care trăiesc în oraşe, mai mult de jumătate din populaţia globală în acest moment, este important să putem caracteriza microbiomul oraşelor în care trăim, lucrăm şi dormim”.

 

Oraşele sunt ecosisteme dinamice, cu oameni, mediul urban şi o diversitate de locuitori de plante şi animale.

 

Există, de asemenea, locuitori urbani nevăzuţi, microorganismele, care joacă un rol-cheie în menţinerea acestui ecosistem.

 

În timp ce cercetările anterioare s-au concentrat asupra microbiomului din mediile interioare, nu se cunosc prea multe despre serviciile ecosistemice furnizate de microbiomul din exterior, în special în habitatele urbane, potrivit Independent.

 

Prelevarea de probe dintr-un întreg oraş pentru a obţine o imagine a microbilor săi poate necesita multă muncă.

 

Prin urmare, Henaff şi colegii săi au investigat dacă albinele care produs miere (Apis Mellifera) ar putea ajuta la colectarea de mostre de microorganisme în oraşe, deoarece aceste insecte călătoresc un kilometru şi jumătate de la stupii lor pentru a se hrăni zilnic.

Desfăşurarea cercetării

Pentru studiul pilot din New York, cercetătorii au prelevat probe din trei stupi, care includeau resturi pe fundul lor.

 

Ulterior, au fost colectate probe din resturile stupilor din Sydney şi Melbourne din Australia, Veneţia din Italia şi Tokyo din Japonia.

 

Constatările sugerează că fiecare locaţie are o semnătură genetică unică, au declarat cercetătorii.

 

De exemplu, echipa a precizat că datele genetice din Veneţia au fost dominate de ciuperci legate de putregaiul lemnului şi de ADN-ul de palmier dentar, în timp ce în Tokyo probele au inclus ADN vegetal din lotus şi soia sălbatică, precum şi drojdia Zygosaccharomyces rouxii, care fermentează sosul de soia.

 

Materialul genetic pentru Rickettsia felis, o bacterie care se transmite la om prin zgârieturi de pisică, a fost găsit în resturile unora dintre stupi.

 

Cercetătorii au declarat că munca lor arată că există potenţial pentru utilizarea albinelor ca metodă de supraveghere pentru a urmări microbii din oraşe.

 

Cu toate acestea, ei au adăugat că este prea devreme pentru a sugera că această metodă ar putea fi folosită pentru a monitoriza agenţii patogeni, microbi care sunt dăunători şi pot provoca boli umane.

 

Henaff a declarat: „Aş dori să subliniez faptul că scopul acestui studiu nu este neapărat unul de supraveghere a agenţilor patogeni, ci mai degrabă unul de înţelegere a întregii diversităţi de microbiomi cu care interacţionăm în mediile urbane, recunoscând că majoritatea microbilor care se află acolo nu sunt patogeni. Mulţi dintre ei sunt benefici pentru sănătatea umană, iar apoi şi mai mulţi dintre ei sunt pur şi simplu neutri din perspectiva noastră, dar poate foarte importanţi pentru alte specii care locuiesc în mediile noastre urbane”.

 

Cercetarea este publicată în revista Environmental Microbiome.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].