Italia interzice carnea cultivată în laborator pentru a proteja industria alimentară

Francesco Lollobrigida, care conduce ministerul pentru agricultură şi suveranitatea alimentară, a vorbit despre importanţa tradiţiei alimentare a Italiei.

Dar a fost o lovitură pentru unele grupuri de bunăstare a animalelor, care au evidenţiat carnea preparată în laborator ca o soluţie la probleme, inclusiv protejarea mediului de emisiile de carbon şi siguranţa alimentelor, scrie BBC

Coldiretti şi alte lobby-uri agricole au strâns în ultimele luni o jumătate de milion de semnături care cer protecţia „alimentului natural versus alimente sintetice”, iar premierul Giorgia Meloni se numără printre cei care au semnat.

 

Nu am putut sărbători decât cu fermierii noştri o măsură care îi pune pe fermierii noştri în avangardă, nu doar în problema apărării excelenţei… ci şi în apărarea consumatorilor”, a declarat ea unui „flash mob” organizat de Coldiretti în faţa biroului său din Roma.

 

Proiectul de lege propus a venit în urma unei serii de decrete guvernamentale care interzice utilizarea făinii derivate din insecte precum greierii şi lăcustele în pizza sau paste.

 

Miniştrii au citat preţuita dietă mediteraneană a Italiei drept motivaţie pentru ambele măsuri.

 

„Produsele de laborator nu garantează calitatea”

 

Domnul Lollobrigida, care provine din acelaşi partid de extremă-dreapta Fraţii Italiei ca şi premierul, a declarat: „Produsele de laborator nu garantează calitatea, bunăstarea şi protecţia culturii şi tradiţiei alimentare şi vinicole italiene, la care tradiţia noastră este legată”.

 

Propunerile, aprobate marţi de miniştri, urmăresc să interzică alimentele sintetice produse din celule animale fără a ucide animalul şi s-ar aplica şi peştelui produs în laborator şi laptelui sintetic.

 

În noiembrie anul trecut, Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat puiul de cultură celulară pentru consum uman, după o „evaluare atentă”. În 2020, Singapore a dat aprobarea de reglementare pentru ca carnea de pui cultivată în laborator să fie utilizată în nuggets.

 

Nicio aprobare în UE

 

Până acum nu a fost autorizată nicio aprobare în Uniunea Europeană, dar Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a precizat că agricultura celulară, cum ar fi carnea de cultură, „ar putea fi considerată o soluţie promiţătoare şi inovatoare … pentru sănătate şi sisteme alimentare prietenoase mediului”.

 

Comentatorii au subliniat că Italia nu s-ar putea opune vânzării cărnii sintetice produsă în UE atunci când obţine aprobarea UE, din cauza liberei circulaţii a mărfurilor şi serviciilor.

 

Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor (Oipa) a subliniat că alimentele din carne produse în laborator, deşi provin din celule animale, sunt o „alternativă etică” care nu dăunează bunăstării animalelor, durabilităţii mediului sau siguranţei alimentelor.

 

Însă Paolo Zanetti, şeful grupului Assolatte din industria produselor lactate, a lăudat decizia guvernului.

 

El a declarat pentru ziarul financiar Il Sole 24 Ore că producătorii de lapte se confruntă cu un paradox. Pe de o parte, colegilor săi li s-a cerut să investească în a-şi face produsul mai ecologic, în timp ce, pe de altă parte, „investitorii fără scrupule” promovau un produs care nu era nimic natural „sub pretextul protejării mediului”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].