Muzeul Naţional de Istorie a României participă la expoziţia „First Kings of Europe”, în SUA

Potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), expoziţia internaţională First Kings of Europe este rezultatul unui proiect cultural fără precedent, iniţiat în urmă cu şase ani sub coordonarea Field Museum şi este prezentată în trei destinaţii – SUA (New York, Chicago) şi Canada (Gatineau). Acesta reprezintă un demers cu totul aparte, de anvergură extraordinară, iniţiat de Field Museum (Chicago, SUA) în colaborare cu alte peste 25 de muzee din zona Europei de Sud-Est şi Centrale.

Expoziţia internaţională, prezentată în premieră în muzee nord-americane, reuneşte peste 700 de artefacte arheologice preistorice de primă importanţă din colecţiile unor instituţii muzeale din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Ungaria.

Pentru România, coordonatorul proiectului expoziţional este Muzeul Naţional de Istorie a României, care colaborează în acest sens cu alte cinci instituţii muzeale, anume: Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (Cluj), Complexul Muzeal Naţional (Piatra Neamţ), Muzeul Civilizatiei Gumelniţa (Olteniţa), Muzeul Olteniei (Craiova) şi Muzeul Judeţean Buzău.

În cadrul expoziţiei First Kings of Europe este prezentată o selecţie de peste 90 de artefacte pre- şi protoistorice – datând din perioada neoliticului, a epocii bronzului şi până în a doua epocă a fierului – provenite din colecţiile muzeelor româneşti.

Unul dintre cele mai aparte şi speciale lucruri despre această expoziţie este colaborarea internaţională care a făcut posibilă realizarea proiectului expoziţional First Kings of Europe (Primii Regi ai Europei)”, afirmă dr. William Parkinson, curator al Field Museum şi al acestei expoziţii. „Expoziţia a fost realizată în parteneriat cu 11 ţări, cărora li s-au alăturat Statele Unite ale Americii şi Canada, şi 26 de muzee diferite. Multe dintre obiectele culturale nu au fost niciodată expuse în afara ţărilor de origine, iar unele nu au fost expuse vreodată! Expoziţia First Kings of Europe este un prilej unic de a vedea reunite aceste obiecte culturale”, a adăugat acesta.

Sunt prezentate în expoziţie o serie de descoperiri arheologice de primă importanţă din România precum: „Soborul zeiţelor” de la Poduri, tezaurul de la Moigrad (selectiv), tezaurul de la Brad, depozitul de obiecte din bronz de la Apa, tezaurul de la Sarasău, tezaurul de la Perşinari (selectiv), tezaurul de la Hinova (selectiv), depozitul de obiecte din bronz şi fier de la Tărtăria (selectiv),
inventarele mormintelor princiare getice de la Agighiol şi Peretu (selectiv).

Tematica expoziţiei explorează modul în care societăţile agrare preistorice au evoluat către cele mai vechi regate tribale din Europa. Cele peste 700 de obiecte culturale din expoziţie datează din neolitic, epoca cuprului, epoca bronzului şi epoca fierului. Cele mai semnificative artefacte prezentate se referă la unele dintre cele mai vechi inventare funerare de aur, seturi de podoabe din aur din depuneri cu caracter votiv, un coif getic din argint aurit şi coroana de aur a unui principe trac, alături de alte capodopere ale artizanilor preistorici, precum armuri, arme, podoabe şi unelte, dar şi obiecte din ceramică şi piatră.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].