O şcoală din Japonia stârneşte dezbateri privind regulile de coafură ale elevilor. Caz controversat

Tânărul în vârstă de 18 ani, care are un tată afro-american şi o mamă japoneză, a declarat că şi-a împletit părul, care este creţ în mod natural, pentru a arăta mai îngrijit pentru ceremonie.

 

Nu am fost capabil să creez amintiri fericite pentru a marca cei trei ani petrecuţi la şcoală cu prietenii mei“, a declarat el pentru Mainichi Shimbun. „Eram frustrat pentru că simţeam că mi se spunea: Aceasta nu este ziua ta specială”.

 

Directorul adjunct al şcolii a declarat că elevul a fost segregat pur şi simplu pentru că nu a respectat regulile privind tunsorile, potrivit The Guardian.

 

Se pare că băiatul a plecat la jumătatea ceremoniei, dar s-a întors mai târziu pentru a-şi ridica diploma. Cu toate acestea, a fost pus să aştepte într-o cameră goală şi a fost urmărit la toaletă de un profesor care i-a spus ulterior să părăsească incinta şcolii în timp ce îşi aştepta prietenii.

 

Regulamentul şcolii stipulează că aranjarea părului nu trebuie să fie “la modă”, ci coafurile trebuie să fie “curate şi potrivite pentru un elev de liceu”. Elevii nu au voie să îşi vopsească sau să îşi decoloreze părul, nici să îl coafeze cu uscătorul de păr, dar regulile nu menţionează împletiturile.

 

Incidentul a avut loc în timp ce avocaţii au avertizat că profesorii de la o şcoală de băieţi de elită din Osaka, care verifică în mod regulat şi chiar tund părul elevilor, încalcă drepturile omului, dar nu au catalogat acţiunile personalului ca fiind neconstituţionale.

 

Scrisoarea Asociaţiei Baroului din Osaka, publicată în această săptămână, a fost motivată de plângerile privind aplicarea regulamentelor privind coafura la şcoală, care cere tuturor celor 1.780 de elevi să aibă părul scurt în jurul urechilor şi la spate şi interzice franjurile suficient de lungi încât să le atingă sprâncenele.

 

Regulile, aparent inspirate de o învăţătură budistă potrivit căreia oamenii “văd ceea ce ar trebui să vadă” şi “aud ceea ce ar trebui să audă”, sunt în vigoare de aproximativ o jumătate de secol, potrivit Yomiuri Shimbun. O fotografie a coafurii dorite apare în manualul elevilor din şcoală, iar profesorii efectuează verificări în fiecare lună, potrivit ziarului.

 

Asociaţia barourilor a acţionat după ce mai multe eleve de la şcoală au contactat-o anul trecut pentru a se plânge de modul în care profesorii aplicau regula, inclusiv trăgându-le şi tăindu-le părul.

 

Acţiunile profesorilor “încalcă libertatea coafurii prin depăşirea domeniului de îndrumare acceptabil din punct de vedere social şi nu se bazează pe un motiv justificabil”, a declarat asociaţia, potrivit Yomiuri.

 

Ca răspuns la aceste controverse, Ministerul Educaţiei a transmis autorităţilor locale din 2021 să îşi revizuiască în mod regulat regulamentele şi să adopte o abordare de “bun simţ” pentru “vremurile în schimbare”.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].