Chinezul Ding Liren produce surpriza şi devine campion mondial la şah

Ding, în vârstă de 30 de ani, a câştigat barajul pentru şah rapid cu 2,5 puncte la 1,5, profitând de greşelile lui Nepomniachtchi. Anterior, ce cei doi au terminat la egalitate, 7-7, într-o bătălie psihologică de-a lungul a 14 partide, potrivit Reuters.

Marele maestru chinez preia coroana de la Magnus Carlsen din Norvegia, de cinci ori campion mondial, care l-a învins pe Nepomniachtchi în 2021, dar care a anunţat că nu îşi va mai apăra titlul în acest an.

Ding a fost invitat la turneu doar în ultimul moment pentru a-l înlocui pe rusul Serghei Karjakin, pe care Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) l-a interzis pentru că a susţinut invazia Rusiei în Ucraina.

Ding se află pe locul trei în clasamentul FIDE, după Carlsen şi Nepomniachtchi. Noul campion mondial va participa din 4 mai la Marele Turneu de Şah de la Bucureşti.

În urma triumfului lui Ding, China deţine atât titlul mondial masculin, cât şi cel feminin. Actuala campioană Ju Wenjun îşi va apăra titlul împotriva compatrioatei Lei Tingjie în iulie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].