O monedă antică grecească a fost vândută cu 6 milioane de dolari: recordul mondial a fost stabilit în Elveţia

Panticapaeum Stater, o monedă grecească bătută în jurul anilor 340-25 î.Hr., a fost vândută unui colecţionar privat de Numismatica Ars Classica din Zurich pentru 6 milioane de dolari, stabilind un nou record mondial pentru o monedă antică.

Preţul senzaţional obţinut, explică un comunicat de la ArtsLife, se datorează calităţii şi rarităţii, precum şi faptului că oferta de exemplare similare este extrem de limitată şi majoritatea se află deja în colecţii muzeale.

Spre deosebire de monede similare, acest stater Panticapaeum are satirul cu faţa trei sferturi spre stânga, mai degrabă decât complet spre stânga. Un detaliu despre care experţii cred că a fost modificat în încercarea de a urma moda contemporană.

Licitaţia anterioară a monedei antice a aparţinut uneia dintre cele trei monede cunoscute „Idele lui martie”, bătute în anul 42 î.Hr. cu ocazia asasinării lui Iulius Caesar: a fost vândut în 2020 la casa de licitaţii Roma Numismatics din Londra pentru 4,2 milioane de dolari. Moneda a fost bătută în jurul anilor 340-25 î.Hr. şi prezintă un satir cu ochii mari pe avers şi un grifon care ţine o suliţă pe revers.

Cunoscut sub numele de Panticapaeum Stater, a rămas multă vreme parte din colecţia Muzeului Ermitaj de Stat, Sankt Petersburg. Dar a fost vândută în 1934 ca parte a planului lui Stalin de a vinde opere de artă pentru a strânge valută pentru a finanţa creşterea internă.

A fost achiziţionată de Charles Gillet, un industriaş francez care a fost un colecţionar de cărţi rare, mobilier, antichităţi şi monede. Un pedigree respectabil pentru moneda destinată să intre în istorie drept cea mai preţioasă din toate timpurile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].