Austria, încă un mare scandal la graniţă. România a intrat în alianţa anti-Viena

Cazul Brenner se traduce prin restricţiile aplicate asupra camioanelor decise de Austria, situaţie care a născut cozi de până la 50 km. Italia cere intervenţia UE, pe motiv că acel coridor aparţine întregii Europe, în timp ce guvernul de la Viena a replicat arogant: „Folosiţi trenurile”.

Viceprim-ministrul şi ministrul italian Matteo Salvini a oficializat cererea de procedură de infringement împotriva Austriei pentru interdiciţiile aplicate la pasul Brenner.

Decizia a fost luată şi comunicată definitiv la finalul Consiliului Transporturi de la Luxemburg. Italia şi-a prezentat toate motivele, susţinute puternic de Germania, dar şi de alte ţări, precum Cehia, Lituania, România, Olanda şi Bulgaria.

„Am vorbit despre problema poluării cu avioanele private, când alegerile austriece provoacă zeci de kilometri de cozi. O situaţie nesustenabilă. Tratatele şi libera circulaţie trebuie să se aplice tuturor. Tuturor ne pasă de mediu, dar coridorul Brenner nu aparţine doar Austriei, Germaniei sau Italiei, ci aparţine întregii Europe”, a spus ministrul italian al Infrastructurii, Matteo Salvini.

„Mulţumesc Italiei şi Germaniei pentru abordarea lor foarte constructivă asupra situaţiei de la Pasul Brenner şi, de asemenea, Austriei pentru că a încercat, dar trebuie să spun că a continua să discutăm despre aceeaşi problemă fără a ne mişca un centimetru în următorii zece ani nu e o abordare constructivă”, a spus comisarul UE pentru Transporturi, Adina Vălean, vorbind în şedinţa publică a Consiliului Transporturi. „Încurajez spiritul de cooperare şi invit pe toată lumea să revizuiască propunerea noastră de compromis”, a subliniat Valean, adăugând că acel coridor priveşte întreaga reţea europeană.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].