Un miliardar armean a fost dus la închisoare şi nu se mai ştie nimic de el

„Întotdeauna am putut să petrec puţin timp cu tatăl meu, pentru că era mereu ocupat cu munca. Sper că îl că voi putea îmbrăţişa din nou”, spune David Vardanyan – 28 de ani.

Pe 22 septembrie, tatăl său, Ruben, a fost arestat în timp ce încerca să părăsească Nagorno Karabakh, după atacul lansat de autorităţile azere împotriva regiunii cu majoritate armeană.

„Tatăl meu se întorsese în Artsakh (aşa numesc armenii Nagorno Karabakh) şi rămăsese acolo cât timp blocada era în desfăşurare. Noi, cei din familie, eram împotriva, dar, în ciuda faptului că ştia riscurile, a decis să meargă oricum”, povesteşte David.

După atac, Ruben Vardanyan părăseşte zona în timp ce este în desfăşurare un exod de mii şi mii de alţi armeni care fug spre Armenia, dar, la sosirea la primul punct de control din Azerbaidjan, este arestat.

Familia spune că e supraponderal şi se teme pentru sănătatea lui

Ruben este apoi transferat la Baku, capitala Azerbaidjanului, şi de acolo a fost dus la închisoare. „Nimeni nu a mai putut să-l vadă de atunci”.

Familia angajează un avocat local, deoarece nu este posibil ca avocaţii armeni să îşi desfăşoare activitatea în Azerbaidjan. „Avem foarte puţine veşti, de fapt nici nu ştim cum este tatăl meu şi nu am putut vorbi niciodată cu el. Are 59 de ani şi este supraponderal, suntem îngrijoraţi de starea lui de sănătate”.

Vardanyan este acuzat de „finanţarea terorismului”, „crearea de grupuri sau grupuri armate ilegale” şi „trecerea ilegală a frontierei” dar, la două luni de la arestare, nu s-a prezentat încă în faţa judecătorului. El riscă până la 14 ani de închisoare.

Povestea şi profilul lui sunt complexe. Vardanyan este un om de afaceri bogat, fondator al unei bănci de investiţii din Rusia, Troika Dialog, aflată în centrul multor investigaţii jurnalistice pentru presupuse activităţi de spălare de bani.

A fost ministru de stat al Republicii Nagorno-Karabah şi a renunţat la cetăţenia rusă în 2022. În ciuda acestui fapt, a fost demis din funcţie în februarie 2023 pentru că era considerat prea apropiat de Moscova.

Au fost arestaţi mai mulţi separatişti

Odată cu el, au fost arestaţi alţi 7 lideri politici consideraţi separatişti, inclusiv fostul preşedinte, preşedintele parlamentului Artsakh, fostul ministru de externe şi un general. 

„Ştim că Crucea Roşie Internaţională (n.r. – responsabilă pentru siguranţa prizonierilor de război conform Convenţiei de la Geneva) îi vizitează în închisoare. Dar nimic mai mult”, continuă David.

Datorită activităţilor sale filantropice, miliardarul a câştigat sprijinul unor actori precum George Clooney, sportivi şi laureaţi ai Premiului Nobel.

„Am primit sprijinul multor personalităţi influente. Printre ei, fotbalistul de la Inter Henrikh Mkhitaryan care a făcut un tweet în care cere eliberarea tatălui meu. Sperăm că va ajuta”, a mai zis tânărul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].