UE va folosi sateliţi pentru a urmări distrugerea pădurilor europene

Comisia Europeană planifică să propună instituirea unui sistem de monitorizare a pădurilor cu ajutorul informaţiilor aeriene.

Uniunea Europeană va utiliza sateliţii pentru a contribui la prevenirea distrugerii pădurilor sale, acestea devenind din ce în ce mai vitale în absorbţia dioxidului de carbon în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Comisia Europeană, ramura executivă a blocului, intenţionează să propună miercuri instituirea unui sistem de monitorizare a pădurilor utilizând informaţii aeriene de la sateliţii Copernicus Sentinel şi alte surse de date, conform unui document de proiect consultat de Bloomberg News. Statele membre vor fi încurajate să dezvolte planuri forestiere care să acopere următorii 50 de ani, se adaugă în document.

Se aşteaptă ca sateliţii să contribuie la acoperirea lacunelor în colectarea datelor, cum ar fi măsurarea impactului secetei sau a deteriorării provocate de dăunători, precum gândacii de scoarţă.

Pădurile şi mlaştinile acţionează ca un burete pentru absorbţia a milioane de tone de CO2 atmosferic, atât din sursele umane, cât şi din incendiile de vegetaţie, pe măsură ce încălzirea globală se agravează. Protejarea acestor resurse naturale este un element cheie al planurilor UE de a atinge emisii nete zero până la mijlocul secolului.

„Pădurile şi alte terenuri împădurite din UE sunt tot mai afectate de schimbările climatice şi de utilizarea şi activitatea umană directă sau indirectă”, se arată în documentul de proiect, care este încă supus modificărilor. „Pericole, precum incendiile de vegetaţie, epidemiile de dăunători, secetele şi valurile de căldură, adesea întărindu-se reciproc, sunt susceptibile să ducă la evenimente catastrofale mai frecvente şi intense, adesea dincolo de frontierele naţionale.”

Grecia, Spania şi Portugalia au suferit incendii de pădure severe în acest an, crescând riscul ca marile oraşe precum Atena să devină deşerturi. Între timp, regulile UE privind refacerea naturii, inclusiv a pădurilor, au fost recent criticate intens din cauza temerilor că ar putea afecta aprovizionarea cu alimente în regiune.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].