Liderii Uniunii Europene au decis să extindă sancţiunile împotriva Iranului după atacul asupra Israelului / Se aşteaptă ca Israelul să atace Iranul doar după Paşte / Israelul a planificat atacul asupra Damascului timp de două luni

UPDATE 12:00 

David Cameron a declarat că este clar că Israelul “,,a decizia de a acţiona” ca răspuns la atacul Iranului de la sfârşitul săptămânii trecute, după ce prmeierul israelian Benjamin Netanyahu a respins apelurile la reţinere ale oficialilor internaţionali şi a declarat că ţara sa va lua propriile decizii cu privire la modul în care se va apăra.

Lordul Cameron, ministrul britanic de externe, aflat în vizită la Ierusalim, a declarat că speră că răspunsul israelian va fi dat într-un mod care să minimizeze escaladarea, scrie The Guardian. 

UPDATE 10:30 NYT: Israelul a planificat atacul asupra Damascului timp de două luni, fără să ia în calcul consecinţele 

Documente interne israeliene consultate de publicaţia The New York Times dezvăluie că asasinarea generalului iranian de rang înalt Mohammad Reza Zahedi (cunoscut şi sub numele de Hassan Mahadawi) în Damasc a fost planificată de aproximativ două luni.

The Times a relatat că, potrivit oficialilor americani şi israelieni, Israelul a calculat greşit forţa răspunsului Iranului, aşteptându-se doar la un răspuns la scară mică.

UPDATE 9:30

Se aşteaptă ca Israelul să atace Iranul doar după Paşte, a declarat o sursă americană de rang înalt pentru reţeaua ABC. În plus, potrivit a trei surse israeliene, cel puţin timp de două nopţi în această săptămână, Israelul a anulat operaţiunile de răspuns planificate.

În această dimineaţă devreme, Uniunea Europeană a emis o notificare că va lua măsuri restrictive suplimentare împotriva Iranului, în principal în legătură cu vehiculele aeriene fără pilot (UAV) şi rachetele.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Liderii Uniunii Europene au condamnat atacul iranian, şi-au reafirmat angajamentul faţă de securitatea Israelului şi au făcut apel la toate părţile să prevină noi tensiuni, inclusiv în Liban. Israelul a semnalat că va riposta, dar nu a spus cum.

“Considerăm că este foarte important să facem totul pentru a izola Iranul”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, adăugând că noile sancţiuni împotriva Republicii Islamice vor viza companiile implicate în producţia de drone şi rachete, potrivit Reuters.

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că este important ca Israelul “să nu răspundă cu un atac masiv”.

Italia a transmis, înaintea discuţiilor din cadrul G7, că este în favoarea sancţiunilor împotriva furnizorilor de arme care au legătură cu atacul împotriva Israelului, precum şi a celor care se află în spatele atacurilor asupra navelor din Marea Roşie.

Uniunea Europeană a impus deja sancţiuni care vizează Iranul pentru încălcarea drepturilor omului, proliferarea armelor de distrugere în masă şi sprijinul acordat de Teheran pentru efortul de război al Rusiei în Ucraina.

Germania, Franţa şi mai multe state UE analizează posibilitatea de a extinde sancţiunile care urmăresc să limiteze furnizarea de drone iraniene către Rusia, pentru a include furnizarea de rachete către intermediarii Iranului din Orientul Mijlociu, inclusiv Hezbollah, Hamas şi Houthi.

Belgia a susţinut introducerea de sancţiuni împotriva Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran, dar Scholz a declarat că acest lucru necesită verificări juridice suplimentare. Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat că acest lucru s-ar putea întâmpla doar dacă o autoritate naţională din UE ar constata că grupul a fost implicat în activităţi teroriste.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].