COMENTARIU Lelia Munteanu: „Chiar am pierdut războiul! Cum au putut fi atât de neglijenţi?”

Vorbesc tot mai des cu Hiroo Onada. Am fotografia lui pe perete. Nu-l ştiţi după nume. Aţi auzit doar o poveste cu un soldat japonez care a ieşit buimăcit dintre lianele junglei filipineze, aflând după 29 de ani că Al Doilea Război Mondial s-a sfârşit.

În primul rând, nu era soldat, ci locotenent. În al doilea rând, nu se pitise acolo, ci îşi îndeplinea misiunea de cercetare-diversiune. Şi, în al treilea  rând, nu era mai fraier decât orice alt om de onoare. Fusese instruit în acţiuni de gherilă şi i se ordonase să nu se predea, să nu se sinucidă şi să reziste până va primi întăriri.

Între timp, a aflat din mai multe surse că războiul s-a sfârşit, dar n-a putut să creadă că ţara lui s-a predat. Oricum, nu primise revocarea ordinelor. Aştepta un superior, pe maiorul Yoshimi Taniguchi. Maiorul a ajuns pe 9 martie 1974. Atunci, convins că nu e o diversiune a inamicului, locotenentul Hiroo Onada a avut o reacţie antologabilă: “Chiar am pierdut războiul! Cum au putut  fi atât de neglijenţi?”.

Morala? Rezist, până voi primi întăriri.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].