China aplica strategia “broaştei fierte”, acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific

Amiralul John “Lung” Aquilino a declarat că, în timpul celor trei ani în care a fost comandantul SUA în regiunea Indo-Pacific, China a crescut ritmul de dezvoltare militară şi are un comportament mai destabilizator.

Devine mai agresivă, devine mai îndrăzneaţă şi devine mai periculoasă“, a declarat Aquilino pentru Financial Times într-un interviu înainte de a-i preda comanda amiralului Samuel “Pappy” Paparo săptămâna viitoare.

Aquilino a declarat că regimul de la Beijing şi-a intensificat comportamentul agresiv printr-o strategie a “broaştei fierte”, în care creşte treptat temperatura astfel încât pericolul final să fie subapreciat până când este prea târziu.

“Trebuie să existe o descriere continuă a comportamentului negativ al Chinei, care este în afara normelor legale internaţionale. Iar această poveste trebuie să fie spusă de toate naţiunile din regiune”, a declarat Aquilino. El a adăugat că Beijingul este angajat într-o strategie “puterea este egală cu dreptul” în întreaga regiune.

Fostul pilot de vânătoare Top Gun a condus comandamentul american Indo-Pacific într-o perioadă de relaţii tensionate între SUA şi China. El era la conducere când China a răspuns la vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor de atunci, Nancy Pelosi, în Taiwan, în august 2022, cu exerciţii militare fără precedent. De asemenea, a fost la comandă atunci când un balon suspect de spionaj chinezesc a survolat SUA anul trecut.

Întrebat care a fost cel mai stresant incident din timpul mandatului său, Aquilino a spus că a fost în perioada vizitei lui Nancy Pelosi, deoarece China a interpretat călătoria ca o escaladare a tensiunilor. La acea vreme, pe reţelele de socializare chinezeşti au existat apeluri pentru ca Armata Populară de Eliberare să doboare avionul lui Nancy Pelosi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].