Preşedintele Forumului Economic Mondial, previziuni sumbre: “Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele napoleoniene”

Vorbind duminică la “Reuniunea specială a WEF privind colaborarea globală, creşterea şi energia pentru dezvoltare” de la Riyadh, Arabia Saudită, el a avertizat că datoriile globale sunt aproape de niveluri care nu au mai fost văzute din anii 1820 şi că există un risc de “stagflaţie” pentru economiile avansate.

 

“Creşterea globală [estimată] pentru acest an este de aproximativ 3,2 [%]. Nu este rău, dar nu este ceea ce eram obişnuiţi – tendinţa de creştere obişnuia să fie de 4% timp de decenii”, a declarat el pentru CNBC, adăugând că există riscul unei încetiniri precum cea din anii 1970 în unele economii majore.

 

“Nu putem intra într-un război comercial, trebuie să facem în continuare schimburi comerciale între noi”, a explicat el când a fost întrebat despre evitarea unei perioade de creştere scăzută.

 

“Trebuie să abordăm situaţia datoriilor la nivel mondial. Nu am mai văzut o asemenea datorie de la Războaiele napoleoniene, ne apropiem de 100% din PIB-ul global sub formă de datorii”, a spus el.

 

Avertismentul său se potriveşte cu un raport recent al Fondului Monetar Internaţional, care a observat că datoria publică mondială a crescut la 93% din PIB anul trecut, fiind în continuare cu 9 puncte procentuale mai mare decât nivelurile anterioare pandemiei. FMI a estimat că datoria publică mondială s-ar putea apropia de 100% din PIB până la sfârşitul deceniului.

 

Brende a mai declarat duminică că cel mai mare risc pentru economia globală este acum “recesiunea geopolitică cu care ne confruntăm”, subliniind recentele tensiuni dintre Iran şi Israel.

 

“Există atât de multă imprevizibilitate şi se poate scăpa uşor de sub control. Dacă Israelul şi Iranul ar fi escaladat acest conflict, am fi putut vedea peste noapte un preţ al petrolului de 150 de dolari. Iar acest lucru ar fi fost, desigur, foarte dăunător pentru economia globală”, a spus el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].