Războiul din Ucraina, ziua 796. Ruşii au capturat două sate lângă Avdiivka / Tadjicii, însemnaţi să nu calce prin Rusia

Kiev: Cei doi oameni ucişi în Germania erau soldaţi în convalescenţă

Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat că cei doi ucraineni ucişi în Germania erau militari care se recuperau în Bavaria după ce au fost răniţi în timpul războiului. Acest lucru a fost relatat de presa ucraineană. Ieri, un cetăţean rus în vârstă de 57 de ani a fost arestat în Bavaria Superioară, Germania, în legătură cu uciderea a doi ucraineni în centrul comercial Tengelmann din Murnau. Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat că deţinutul suspectat de comiterea crimei este rus. Ministerul Afacerilor Externe clarifică faptul că ministrul Dmitro Kuleba a ordonat să ţină cazul sub control special şi „să fie în contact permanent cu organele de drept din Germania, astfel încât ucigaşul să fie pedepsit în cea mai mare măsură permisă de lege”. De asemenea, el şi-a exprimat recunoştinţa agenţiilor germane de aplicare a legii pentru arestarea la timp a suspectului.

Moscova: depozite de arme distruse în 3 aeroporturi din Kiev

Ministerul rus al Apărării a declarat astăzi că forţele sale au distrus depozite de muniţii şi echipamente militare la trei aeroporturi din Ucraina, inclusiv drone de asalt depozitate pe aeroportul Kamyanka din estul ţării. Potrivit actualizării online a ministerului, atacurile au avut loc în ultimele 24 de ore.

Ucraina: ruşii au capturat două sate lângă Avdiivka

Trupele ruse avansează în zona oraşului ucrainean Avdiivka, aflat în mâinile lor din februarie, şi au capturat două sate, însă oficialii ucraineni de securitate au spus că, deşi situaţia din estul ţării este „foarte dificilă”, “nu este critic sau catastrofal.” The Guardian o scrie. După ce au ajuns în aşezarea rurală Ocheretyne în urmă cu o săptămână, trupele Moscovei au preluat controlul asupra Solovyove şi Novokalynove şi avansează spre vest. Comandamentul de Est al Ucrainei a declarat că forţele sale controlează încă două treimi din Ocheretyne, unde au avut loc lupte aprige. Rusia a capturat Avdiivka în februarie, după retragerea trupelor ucrainene. De atunci, forţele Moscovei au continuat să avanseze. La nord-vest de Avdiivka, unităţi de luptă ruseşti au ajuns la aproximativ 30 km de oraşul Pokrovsk, un centru militar ucrainean. Mai la nord, ei luptă pentru controlul oraşului Chasiv Yar, lângă Bakhmut.

Germania: doi bărbaţi ucraineni înjunghiaţi, ruşi arestaţi

Doi bărbaţi ucraineni au fost înjunghiaţi până la moarte în sudul Germaniei, iar un bărbat rus a fost arestat de poliţie ca principal suspect în crime. Cei doi ucraineni, care aveau 23 şi 36 de ani şi locuiau în judeţul Garmisch-Partenkirchen, au fost ucişi în incinta unui centru comercial din satul Murnau, Bavaria Superioară. La scurt timp după crima, care a avut loc sâmbătă seara, poliţia a arestat un bărbat rus în vârstă de 57 de ani, fiind suspectat de crimă. Autorităţile au spus că posibilul motiv al crimelor nu este încă cunoscut. De asemenea, nu era clar dacă cei trei bărbaţi se cunoşteau.

Pro-ruşi: şantier naval şi hotel cu mercenari loviţi în Mikolaiv

Agenţia de ştiri de stat rusă Ria Novosti a raportat că atacul de la Mikolaiv a vizat un şantier naval unde sunt asamblate drone navale, precum şi un hotel care găzduieşte „mercenari vorbitori de limbă engleză” care au luptat pentru Kiev. Aşa a spus Serghei Lebedev, coordonatorul mişcării locale de gherilă pro-Moscova. Comentariile sale nu au putut fi verificate independent. Vitali Kim, guvernatorul provinciei Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a declarat că dronele ruseşti au „avariat grav” un hotel din capitala sa omonimă, declanşând un incendiu care a fost stins ulterior. Kim a mai spus că atacul a deteriorat infrastructura de generare a căldurii a oraşului. Nu au fost victime.

Tadjikistanul îşi îndeamnă cetăţenii „să nu meargă în Rusia”. Există temeri de represalii 

Ministerul de Externe al Tadjikistanului a sfătuit toţi cetăţenii să „se abţină temporar” de la călătorii în Rusia. Avertismentul a fost emis după ce oficialii şi-au exprimat îngrijorarea că tadjicilor li s-a refuzat „în mod nejustificat” intrarea în Rusia, a informat Radio Free Europe/Radio Liberty, a informat Sky News. Organizaţiile pentru drepturile omului au raportat, de asemenea, niveluri crescute de prejudecăţi împotriva populaţiei din Asia Centrală în Rusia, în urma împuşcăturii de la o sală de concert din Moscova din 22 martie. Gruparea teroristă islamică Statul Islamic Khorasan (IS-K) a revendicat atacul în care au fost ucise cel puţin 130 de persoane şi toţi bărbaţii înarmaţi acuzaţi sunt din Tadjikistan. Ieri, în legătură cu atacul, a fost arestată o a douăsprezecea persoană, tot cetăţean tadjik.

Rusia, sat cucerit în regiunea Doneţk

Forţele armate ruse au preluat controlul asupra satului Novobakhmutivka din regiunea Doneţk din estul Ucrainei. Acest lucru a fost anunţat de Ministerul rus al Apărării citat de agenţia de presă Interfax. Satul se află în apropierea oraşului Ocheretyne, care a devenit un punct focal al ciocnirilor în ultimele zile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].