Cercetătorii sugerează că dinozaurii T. Rex erau precum crocodilii gigantici în privinţa inteligenţei

Inteligenţa lui Tyrannosaurus rex a fascinat de mult timp oamenii de ştiinţă, însă un studiu recent contestă concepţiile anterioare, informează Smithsonian Magazine. Anul trecut, un studiu realizat de neurologa Suzana Herculano-Houzel sugera că T. rex avea trei miliarde de neuroni, implicând o inteligenţă comparabilă cu cea a unei maimuţe. Cu toate acestea, un nou studiu publicat recent în revista Anatomical Record argumentează împotriva acestei ipoteze, propunând că T. rex era mai degrabă similar cu reptilele de astăzi în ceea ce priveşte inteligenţa. Darren Naish, co-autorul noului studiu, compară T. rex-ul cu “crocodilii inteligenţi, uriaşi.”

Disputa se axează pe metodologia lui Herculano-Houzel, care compara T. rex cu păsările precum emu şi struţul, în loc să ia în considerare originea lor reptiliană. Noul studiu sugerează că creierele reptilelor, asemenea celor ale crocodililor moderni, conţin mai mult lichid cefalorahidian şi mai puţini neuroni. În plus, animalele mai mari necesită mai mulţi neuroni pentru funcţii de bază, aşa că chiar dacă T. rex avea mulţi neuroni, inteligenţa sa ar putea să nu fie la fel de dezvoltată ca a unei maimuţe. Mai mult, numărul de neuroni nu corespunde întotdeauna cu inteligenţa. De exemplu, sturzii sunt foarte inteligenţi, în ciuda faptului că au mai puţini neuroni decât T. rex-ul.

În timp ce Herculano-Houzel îşi apără munca, afirmând că este crucial să se ia în considerare dacă Tyrannosaurus rex era mai degrabă asemănător cu o pasăre sau cu o reptilă în structura creierului, ea salută cercetările ulterioare. În cele din urmă, dezbaterea evidenţiază complexitatea înţelegerii inteligenţei dinozaurilor şi subliniază importanţa unei cercetări ştiinţifice riguroase.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].