Vaccinul revoluţionar pentru melanom permite corpului să combată celulele canceroase

Un studiu global a început pentru primul vaccin personalizat din lume pentru melanom – cea mai mortală formă de cancer de piele, care afectează aproximativ 132.000 de oameni pe an, scrie Smithsonian Magazine. Dacă va avea succes, terapia va împiedica melanomul să revină la pacienţii care au fost deja trataţi.

Participanţii la studiul de fază a III-a, condus de Trustul Fundaţiei Spitaliceşti NHS de la University College London, încep prin a obţine o bucată dintr-o tumoră îndepărtată chirurgical şi ADN-ul acesteia secvenţiat. Această analiză genetică informează designul vaccinului individualizat al fiecărei persoane, o terapie cu ARNm dezvoltată de giganţii farmaceutici Merck şi Moderna.

Fiecare vaccin determină corpul pacientului să creeze anticorpi care atacă markerii specifici găsiţi doar în celulele lor canceroase. Utilizând ADN-ul colectat, terapia poate identifica până la 34 dintre aceşti markeri unici din tumorile pacientului, cunoscuţi sub numele de neoantigene. Aceast răspuns imun personalizat împotriva tumorii, speră medicii şi oamenii de ştiinţă, va preveni recurenţa melanomului.

Aproape 1.100 de persoane sunt recrutate la nivel global pentru a participa la studiile extinse ale terapiei, menite să adune mai multe date despre eficacitatea acesteia. Rezultatele anterioare din studiul de fază a II-a, publicate în februarie în The Lancet, au arătat că vaccinul a fost eficient alături de imunoterapia Keytruda.

Unul dintre primii oameni care s-au înscris în noul studiu este Steve Young, în vârstă de 52 de ani, un muzician din Hertfordshire, Anglia. Young a avut o tumoare de melanom îndepărtată de pe scalpul său vara trecută, iar acest tratament este destinat să împiedice revenirea cancerului.

Până acum, efectele secundare ale injecţiei s-au dovedit a fi la fel de rele ca cele ale unui vaccin Covid sau gripal, cum ar fi un braţ dureros şi o oboseală uşoară.

Domeniul vaccinurilor personalizate împotriva cancerului este încă în evoluţie. Cercetătorii rămân optimişti că, dacă acest nou studiu va avea succes, terapiile similare cu ARNm personalizate pot fi aplicate în viitor şi altor tipuri de tumori, precum cele de rinichi, plămâni şi vezică biliară.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].