Manele este noul premier al Insulelor Solomon. Manele, despre politica sa: “Prieteni pentru toţi şi duşmani pentru nimeni” / Expert: “O mare schimbare de stil”

Manele a obţinut 31 de voturi, faţă de cele 18 ale liderului opoziţiei Matthew Wales.

 

Alegerile sunt urmărite îndeaproape de China, SUA şi de ţara vecină Australia din cauza impactului potenţial asupra securităţii regionale, fostul lider a încheiat un controversat pact de securitate cu China în 2022, relatează Reuters.

 

Premierul australian Anthony Albanese a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze îndeaproape cu Manele. “Australia şi Insulele Solomon sunt prieteni apropiaţi şi viitorul nostru este conectat”, a scris el pe platforma de socializare X.

 

Luni, Manele a declarat că va păstra “aceeaşi bază de politică externă – prieteni pentru toţi şi duşmani pentru nimeni”.

 

Mihai Sora, cercetător la Lowy Institute, fost diplomat australian în Insulele Solomon, a declarat că Manele are “un palmares solid de colaborare cu toţi partenerii internaţionali”, în comparaţie cu Sogavare, care a fost “o figură polarizantă”.

 

Graeme Smith, expert în Pacific de la Australian National University, a declarat că Manele este capabil şi că este “o mare schimbare de stil” pentru Insulele Solomon.

Insulele Solomon

Insulele Solomon sunt un arhipelag situat în Oceanul Pacific, în partea de sud-vest a Oceanului Pacific, la est de Papua Noua Guinee. Cuprinde peste 900 de insule, dintre care doar aproximativ 347 sunt locuite. nsulele Solomon au avut de-a lungul istoriei lor o serie de provocări, inclusiv tensiuni etnice şi politice, precum şi probleme legate de dezvoltarea economică şi guvernare. Economia insulelor Solomon este în mare parte bazată pe agricultură, pescuit şi turism.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].