Migranţii contribuie la stimularea creşterii economice în ţările bogate – raport OCDE

În cele mai recente perspective economice, organizaţia cu sediul la Paris a declarat că fluxurile “excepţional de mari” de migraţie în ţările OCDE, inclusiv în SUA, Marea Britanie, Canada, Spania şi Australia, au relaxat anul trecut pieţele forţei de muncă tensionate şi au stimulat produsul intern brut., relatează FT.

 

Organizaţia estimează că PIB-ul global va creşte cu 3,1% la nivel global în acest an, faţă de o prognoză anterioară de expansiune de 2,9%. În rândul ţărilor membre ale OCDE se estimează o creştere de 1,7%. Perspectivele mai bune reflectă scăderea mai rapidă decât se aştepta a inflaţiei, îmbunătăţirea încrederii mediului de afaceri şi o redresare a veniturilor gospodăriilor. 

 

Cu toate acestea, există o divergenţă transatlantică clară. OCDE şi-a îmbunătăţit previziunile privind creşterea economică a SUA la 2,6% pentru 2024, în timp ce perspectivele mai slabe pentru Germania au contribuit la menţinerea neschimbată a previziunilor privind creşterea economică în zona euro la doar 0,7%.

 

Cifrele solide privind forţa de muncă fac parte din imaginea creşterii în SUA şi în alte economii, a spus Clare Lombardelli, economistul-şef al OCDE, adăugând că ratele “extraordinare” de migraţie au jucat “cu siguranţă” un rol în susţinerea creşterii. 

 

“Există un rol pozitiv pentru migraţie în economii, ajută în mod clar la productivitate, la transferul de cunoştinţe şi idei, ajută la mobilitatea forţei de muncă. Toate acestea sunt extrem de binevenite, iar pe termen lung vor face parte din modul în care vom face faţă provocării demografice”, a declarat Lombardelli. 

 

Clare Lombardelli, economistul-şef al OCDE, a declarat că economia americană pare “remarcabil de puternică”, existând din ce în ce mai multe dovezi că se distanţează de economiile europene. Perspectivele mai modeste ale cererii în zona euro ar putea oferi Băncii Centrale Europene posibilitatea de a reduce ratele dobânzilor mai devreme decât Rezerva Federală a SUA, a spus ea.

România vrea să adere la OCDE

România şi-a început drumul pentru a obţine un loc în clubul select al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), aderare care ar aduce, printre alte avantaje, o creştere a investiţiilor străine şi îmbunătăţirea indicatorilor macroeconomici, dar în acelaşi timp evaluările, reformele şi schimbările  care vor stabili în cele din urmă dacă România va fi sau nu membră a OCDE abia încep.

 

România a reuşit să deschidă discuţiile de aderare în 2022, dar este nevoie să ajungă la standardele OECD în ceea ce priveşte mai mulţi indicatori economici şi sociali.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].