Rusia simte efectele sancţiunilor europene. Gigantul Gazprom raportează primele pierderi din ultimii 25 de ani

Gigantul energetic Gazprom suferă pentru prima dată pierderi în ultimii 25 de ani, după ce vânzările de gaze s-au înjumătăţit, ca urmare a consecinţelor războiului lui Vladimir Putin în Ucraina, notează Financial Times şi Bloomberg.

Pierderea de 629 miliarde de ruble ruseşti (6,9 miliarde de dolari) în 2023 subliniază modul în care invazia rusă în Ucraina a devastat monopolul de stat al gazelor naturale, ducând la prăbuşirea vânzărilor către Europa, principala sa sursă de venit.

Acţiunile companiei energetice au scăzut imediat până la 4,4%, cel mai abrupt declin din mai bine de un an, pe fondul îngrijorărilor pieţei cu privire la perspectivele dividendelor sale.Cel mai mare acţionar al Gazprom este guvernul rus, al cărui buget se află sub presiune pe fondul creşterii cheltuielilor militare şi al sancţiunilor occidentale.

Analiştii au declarat că pierderile arată cum Gazprom, cândva un “campion naţional” care şi-a folosit poziţia asupra aprovizionării cu energie a Europei ca armă geopolitică, nu a reuşit să se adapteze la pierderea pieţei UE.

Veniturile Gazprom din vânzările de gaze în afara Rusiei au scăzut de la 7.300 de miliarde de ruble în 2022 la 2.900 de miliarde de ruble anul trecut, o scădere despre care analiştii au spus că a fost determinată în principal de pierderea vânzărilor în Europa.

Între timp, ţările europene s-au adaptat în găsirea unor surse alternative de gaz: Ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Europei a scăzut de la 40% în 2021, la 8% în 2023, potrivit datelor UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].