Israelul începe evacuarea unei părţi din Rafah, Hamas denunţă o „escaladare periculoasă”

Îndemnate prin mesaje text în arabă, apeluri telefonice şi pliante să se deplaseze în ceea ce armata israeliană a numit o „zonă umanitară extinsă” la 20 km distanţă, unele familii palestiniene au ieşit pe o ploaie rece de primăvară.

La scurt timp după prânz, în Gaza, mai multe explozii au fost auzite în estul oraşului Rafah, potrivit rezidenţilor şi presei Hamas, iar un atac aerian a vizat unele case, unde au apărut linii de fum şi praf.

Un oficial de rang înalt al Hamas, grupul palestinian militant care guvernează Gaza, a declarat că ordinul de evacuare a fost o „escaladare periculoasă” care va avea consecinţe.

„Administraţia americană, alături de ocupaţie, poartă responsabilitatea pentru acest terorism”, a declarat oficialul, Sami Abu Zuhri, pentru Reuters, referindu-se la alianţa Israelului cu Washingtonul.

Armata israeliană a declarat că a început să încurajeze locuitorii din Rafah să evacueze în cadrul unei operaţiuni cu „anvergură limitată”. Nu a oferit motive specifice şi nici nu a precizat dacă ar putea urma o acţiune ofensivă.

Unii palestinieni au îngrămădit copiii şi bunurile în căruţe trase de măgari pentru a începe relocarea, în timp ce alţii au plecat cu o camionetă sau pe jos pe străzile transformate în noroi şi bălţi, după ploi.

„A plouat foarte mult şi nu ştim unde să mergem. Am fost îngrijorat că această zi ar putea veni, acum trebuie să văd unde îmi pot duce familia”, a declarat un refugiat, Abu Raed, pentru Reuters prin intermediul unei aplicaţii de chat.

Martorii au declarat că zonele din Rafah şi din jurul acestuia în care Israelul vrea să mute oamenii sunt deja aglomerate şi aproape că nu mai există loc pentru a adăuga alte corturi.

„Cel mai mare genocid, cea mai mare catastrofă va avea loc în Rafah. Fac apel la întreaga lume arabă să intervină pentru o încetare a focului – să intervină şi să ne salveze din situaţia în care ne aflăm”, a declarat Aminah Adwan, un palestinian strămutat.

După şapte luni de război împotriva Hamas, Israelul a ameninţat că va lansa incursiuni în Rafah, despre care spune că adăposteşte mii de luptători Hamas şi, eventual, zeci de ostatici. Victoria este imposibilă fără a cuceri Rafah, afirmă Israelul.

Perspectiva unei operaţiuni cu un număr mare de victime îngrijorează puterile occidentale şi Egiptul vecin, care încearcă să medieze o nouă rundă de negocieri pentru armistiţiu între Israel şi Hamas, în cadrul căreia gruparea islamistă palestiniană ar putea elibera unii ostatici.

Negociatorii egipteni intensifică discuţiile pentru a limita actuala escaladare dintre Israel şi Hamas, a declarat luni o sursă „la nivel înalt” anonimă, citată de televiziunea egipteană de ştiri Al Qahera, afiliată statului. Sursa a declarat că discuţiile pentru încetarea focului au intrat într-un impas după ce Hamas a atacat duminică punctul de trecere Kerem Shalom în Gaza, ucigând patru soldaţi israelieni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].