Războiul din Ucraina, ziua 807. Un atac cu dronă a provocat un incendiu la o rafinărie din regiunea Kaluga, în Rusia / Statele Unite pregătesc noi pachete de asistenţă pentru Kiev

UPDATE Ucraina ar putea recruta până la 20.000 de condamnaţi în armată, afirmă ministrul Justiţiei

Ucraina şi-ar putea suplimenta forţele cu până la 20.000 de condamnaţi, într-o mişcare care ar contribui, de asemenea, la reducerea supraaglomerării din închisorile ucrainene, a declarat ministrul justiţiei, Denys Maliuska, pentru BBC Ucraina, într-un interviu publicat pe 10 mai.

UPDATE Departamentul de Stat: Mai multe anunţuri privind ajutorul pentru Ucraina vor fi făcute în următoarele câteva săptămâni

Statele Unite vor face mai multe anunţuri privind ajutorul militar acordat Ucrainei “în următoarele câteva săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, la 9 mai.

UPDATE Atacurile ruseşti au ucis 2 persoane şi au rănit 13 în Ucraina în ultima zi

Atacurile ruseşti din Ucraina au ucis două persoane şi au rănit 13 în ultima zi, au anunţat autorităţile regionale pe 10 mai.

UPDATE Forţele ruse atacă regiunea Sumy de 302 ori într-o singură zi

Forţele ruse au atacat regiunea Sumy de 302 ori în 60 de atacuri separate pe parcursul zilei de 9 mai, a raportat Administraţia militară a regiunii Sumy.

UPDATE Zelenski: Ucraina se aşteaptă ca negocierile de aderare la UE să înceapă în iunie

Ucraina se aşteaptă să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană în luna iunie, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski la 9 mai.

UPDATE Bloomberg: Magnaţii ruşi îşi mută activele acasă pe fondul sancţiunilor occidentale

Din ce în ce mai izolate de serviciile bancare şi financiare occidentale, cele mai bogate persoane fizice din Rusia se confruntă cu o dilemă atunci când vine vorba de transmiterea averilor lor către generaţia următoare, potrivit Bloomberg. Cei mai mulţi dintre miliardarii care au fost sancţionaţi au optat să îşi mute activele acasă, potrivit agenţiei de ştiri.

UPDATE Bloomberg: Pentagonul blochează accesul armatei ruse la Starlink în Ucraina

Pentagonul american împiedică armata rusă să folosească terminalele de internet Starlink operate pe câmpul de luptă din Ucraina, a declarat John Plumb, secretar adjunct al apărării pentru politica spaţială în cadrul Departamentului american al Apărării, într-un interviu acordat Bloomberg pe 9 mai.

UPDATE Zelenski şi von der Leyen discută despre aderarea la UE şi despre summitul pentru pace

Într-un tweet pe X, Ursula von der Leyen a confirmat, de asemenea, că va participa la viitorul summit pentru pace, care va avea loc pe 15 şi 16 iunie în Elveţia, scrie The Kyiv Independent.

UPDATE Kievul susţine că Rusia a pierdut 479.710 soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 479.710 soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 980 de pierderi suferite de forţele ruse în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.434 de tancuri, 14.313 vehicule blindate de luptă, 16.691 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 12.387 de sisteme de artilerie, 1.062 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 793 de sisteme de apărare aeriană, 349 de avioane, 325 de elicoptere, 9826 de drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

UPDATE Un atac cu dronă a provocat un incendiu la o rafinărie din Kaluga, în Rusia

Un atac ucrainean cu drone a incendiat o rafinărie de petrol din regiunea rusă Kaluga, a anunţat vineri agenţia de presă de stat RIA, citând surse din serviciile de urgenţă.

Vladislav Shapsha, guvernatorul regiunii Kaluga, care se învecinează cu regiunea Moscovei, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că incendiul a fost stins.

RIA a relatat că trei containere cu motorină şi unul cu păcură au fost mistuite de incendiu la rafinăria Pervyi Zavod din Kaluga.

Shapsha a declarat că nu au existat victime în urma atacului.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului. Atacurile cu drone asupra instalaţiilor energetice de pe teritoriul Rusiei au devenit mai frecvente în ultimele luni.

Ucraina a declarat că, deşi atacurile sale nu vizează civili, distrugerea infrastructurii militare, de transport şi energetice a Rusiei subminează eforturile generale de război ale Moscovei.

UPDATE Mai multe anunţuri privind ajutorul pentru Ucraina vor fi făcute în următoarele săptămâni

Statele Unite vor face mai multe anunţuri privind ajutorul militar acordat Ucrainei “în următoarele câteva săptămâni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

După şase luni de lupte politice interne şi întârzieri, SUA au adoptat recent un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

“Ceea ce putem face în calitate de partener al Ucrainei este să continuăm să îi sprijinim din punct de vedere militar şi să continuăm să le sprijinim economia şi, mai presus de toate, să facem tot ceea ce putem pentru a-i ajuta să ajungă într-un loc în care să poată sta pe propriile picioare”, a declarat Miller reporterilor.

“Ne-aţi văzut punând în aplicare o serie de politici în acest sens”, a spus Miller, adăugând că “vor fi mai multe anunţuri” în următoarele săptămâni.

De asemenea, Miller a declarat anterior că SUA lucrează la pachete de finanţare suplimentare pentru Ucraina.

“Cred că vă puteţi aştepta să ne vedeţi revenind la ritmul în care ne aflam înainte de această întrerupere a finanţării”, a declarat Miller reporterilor.

În timpul pauzei de şase luni de întrerupere a finanţării, Ucraina a pierdut în februarie oraşul cheie Avdiivka. De atunci, Rusia şi-a continuat înaintarea spre Chasiv Yar în regiunea Doneţk, un oraş care ar putea deschide calea unor noi avansuri în regiune.

Atac rusesc asupra oraşului Harkov

Un atac rusesc asupra oraşului Harkov a avariat case dintr-o zonă rezidenţială şi a provocat un incendiu, a anunţat primarul oraşului Harkov, Ihor Terejov, pe Telegram. O persoană a fost rănită.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 3.30.

Echipele de intervenţie se află la faţa locului.

În urma atacului, o persoană a fost rănită, conform Kyiv Independent.

În regiunea Harkov s-au auzit cinci explozii pe parcursul nopţii.

Rusia a intensificat recent atacurile împotriva oraşului Harkov, care avea o populaţie de 1,4 milioane de locuitori în 2021, cu ajutorul rachetelor, bombelor şi al dronelor, distrugând infrastructura energetică şi ucigând civili.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].