Olimpicii jamaicani îşi primesc reatroactiv medaliile meritate la Jocurile Olimpice

Beverley McDonald va primi medalia de bronz pentru proba feminină de 200 de metri la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000, în urma descalificării americancei Marion Jones într-o probă în care naţiunea caraibiană a terminat pe locul trei la numărul de medalii, dar doar a 26-a în clasamentul general, deoarece nu a reuşit să câştige o medalie olimpică de aur (şase de argint şi trei de bronz).

Chelsea Hammond Ross va lua medalia de bronz la săritura în lungime feminină de la Beijing 2008, după ce rusoaica Tatyana Lebedeva a fost descalificată. Jamaica a strălucit acolo, unde Usain Bolt a cucerit aurul la 100 m şi 200 m, dar a pierdut o a treia medalie în ştafeta de 4×100 m din cauza testului pozitiv al lui Nesta Carter.

Melaine Walker (400m garduri), Shelly-Ann Fraser (100m) şi Veronica Campbell (200m) au câştigat şi ele aurul, dar au pierdut titlul la 4x100m când echipa nu a reuşit să termine cursa, deşi era favorită.

Kaliese Spencer va primi şi ea medalia de bronz în proba feminină de 400 garduri la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, după ce rusoaica Natalya Antyukh a fost descalificată. În urmă cu 12 ani, pe Stadionul Olimpic din Stratford, naţiunea caraibiană a terminat pe locul al doilea la atletism cu 13 medalii şi patru de aur (Usain Bolt la 100 m, 200 m şi 4×100 m cu Michael Frater, Yohan Blake, Kemar Bailey-Cole şi Carter) şi Shelly-Ann Fraser-Pryce la 100 m.

Comentând redistribuirea medaliilor, preşedintele Asociaţiei Olimpice din Jamaica (JOA), Christopher Samuda, a declarat, citat de insidethegames: “Rezonez cu olimpicii noştri în timp ce împărtăşim acest moment din istorie, în timp ce reflectăm la călătoria lor glorioasă spre vârful sportului olimpic, pe care au realizat-o prin efort şi sacrificiu. De asemenea, mă alătur jamaicanilor şi comunităţii globale în celebrarea realizărilor lor.”

Prin eforturile JOA, cei care nu au avut dreptul să îşi primească medaliile la Jocurile respective „vor avea acel spaţiu, acel reflector iluminator în faţa unui public global, pentru a trăi emoţia din inimile lor, pentru a zâmbi cu exaltare şi cu mai mult decât un sentiment de dreptate şi recompensă, şi pentru a avea acele medalii râvnite puse în jurul gâtului în semn de triumf”, a adăugat el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].