Angel Tîlvăr: Prezenţa a circa 90 de militari finlandezi, dovadă că legăturile dintre aliaţi sunt puternice

Ceremonia a avut loc în prezenţa locţiitorului şefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Dragoş Dumitru Iacob, a ambasadoarei Finlandei la Bucureşti, Leena Liukkonen, a şefului Statului Major al Forţelor Aeriene Române, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, şi a locţiitorului comandantului Centrului NATO de Operaţii Aeriene Combinate (CAOC) Torrejon, generalul de brigadă Avraam Kazantzoglou.

În discursul său, ministrul Tîlvăr a mulţumit membrilor detaşamentului finlandez pentru angajamentul asumat în vederea executării acestui tip de misiuni pe teritoriul naţional şi aliat, pentru prima dată de la aderarea acestei ţări la Alianţă. „Prezenţa dumneavoastră în România este dovada faptului că legăturile dintre ţările NATO în ceea ce priveşte eforturile de consolidare a flancului estic nu au fost niciodată mai puternice. Este şi o dovadă incontestabilă a determinării ambelor ţări, alături de întreaga alianţă, de a coopera ca parteneri de încredere la niveluri pe care nu le-am fi putut imagina acum 30 de ani, dată fiind situaţia actuală de securitate de la graniţele noastre”, a afirmat ministrul apărării.

Totodată, Angel Tîlvăr a transmis mulţumiri şi membrilor detaşamentului Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, care se află de peste două luni în România pentru a executa misiuni de Poliţie Aeriană Întărită: „Vă felicit pentru activitatea pe care o desfăşuraţi alături de camarazii români şi, începând de astăzi, şi de cei finlandezi, la cele mai înalte standarde profesionale, pentru securizarea spaţiului aerian al României şi al NATO ”, a spus ministrul apărării naţionale.

Generalul-locotenent Iacob a subliniat că misiunile pe care detaşamentul forţelor aeriene finlandeze le va executa alături de cele britanice şi române vor contribui nu doar la consolidarea experienţei profesionale, ci vor perfecţiona şi abilitatea aviatorilor militari din cele trei ţări aliate de a opera împreună într-un mediu de securitate din ce în ce mai complex.

„Misiunile pe care le veţi îndeplini împreună în spaţiul aerian al României vor dovedi că ţările NATO sunt pregătite şi determinate să descurajeze orice formă de agresiune şi să apere întreg teritoriul Alianţei împotriva oricărei provocări”, a declarat generalul-locotenent Dragoş Dumitru Iacob.

Cei aproximativ 90 de militari (piloţi şi personal tehnico-ingineresc) din cadrul Forţelor Aeriene Finlandeze, dislocaţi cu şapte aeronave F-18 Hornet, vor executa, împreună cu militari ai Forţelor Aeriene Române şi ai Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru aproximativ două luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].